Ljeti posežemo za finim i brzim receptima koji uključuju sezonsko povrće, dodajemo omiljene sastojke i pripremamo zalogaje koji obiluju sočnošću i svježinom. Ljeto je doba tikvica, patlidžana i rajčica. Zašto ih ne bismo spojili u jedno jelo!
Dovoljno je dodati im fine šunke i sira, svježeg bosiljka i maslinova ulja, zarolati ih u dekorativne rolice koje su jednako ukusne bilo da se konzumiraju tople ili hladne.
U ovom je receptu korištena konzervirana sjeckana rajčica, no ako imate, slobodno možete staviti i ukusnu domaću šalšu koja će ovo jelo učiniti još ukusnijim. Tikvica i patlidžana već ima u izobilju, a krenule su i domaće rajčice. Spremni smo za ljeto.
Iako je izazov po ljetnim vrućinama paliti pećnicu, zbog ovog se jela to svakako isplati.
SASTOJCI
Priprema:
- Operite patlidžan i tikvicu, posušite ih kuhinjskim ubrusima pa narežite po dužini na tanke ploške (debljine otprilike 5-6 milimetara). Trebate dobiti 8 jednakih ploški od svakog povrća.
- U širokoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa ispržite patlidžane i tikvice dok se lijepo ne zazlate i ne omekšaju (po par minuta sa svake strane). Slažite ih na tanjur u jednom sloju, posolite i pustite da se ohlade.
- U zdjelici izmiješajte konzerviranu sjeckanu rajčicu, dodajte joj prstohvat-dva soli, origano i žlicu maslinova ulja pa sve dobro izmiješajte.
- Slažite rolice - na jednu plošku tikvice stavite komad fine šunke koju ste prerezali po pola, dodajte šnitu sira također prerezanu po pola pa zarolajte rolicu. Isto napravite s patlidžanom. Iskoristite sve pripremljene ploške tikvica i patlidžana kako biste dobili ukupno 16 rolica.
- U posudu za pečenje stavite pripremljeni umak od rajčice pa okomito posložite rolice (da je zarolani dio povrća, šunke i sira okrenut prema gore). Popaprite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C te pecite oko 30 minuta. Zadnjih 5 minuta pečenja slobodno okrenite na grill da se sir i šunka lijepo zapeku.
- Izvadite iz pećnice, pustite da se rolice ohlade barem 10 minuta pa poslužite uz dodatak svježih listova bosiljka.