×
×
Sarma: Kako je majstorski smotati i skuhati
Recepti

Sarma: Kako je majstorski smotati i skuhati

Sarma. Neprikosnovena kraljica zime. Iako došljakinja u našu kuhinju, prigrlili smo je kao malo što, učinili svojom i motamo je nježno.

Vodimo je redovito i na zimovanja i skijanje, putuje sa studentima na školovanje. Predmet je crnohumorskih viceva, po kojima svi u prosjeku jedemo sarmu, samo što jedni jedu meso, a drugi zelje.

Ne postoji, vjerujem, stol u široj regiji na kojem ne osvane barem jednom tijekom zime. I kao i uvijek kad je riječ o nekom našem, mi znamo najbolje.

No, najbolju sarmu u životu pojela sam na svadbi u Mađarskoj. Možda je toj ocjeni pogodovalo sve ono ispijeno što joj je prethodilo, jer ima nevjerojatnu moć liječenja mamurluka, no nikad prije, a ni poslije, ja takvu sarmu nisam uspjela jesti, a ni skuhati.

Načina na koji se sprema koliko i kuhara i kuharica i dalo bi se o njoj dugo razglabati. A dovoljno je zapravo samo reći – sarma.

Kako smotati sarmu – tehnika br.1

Grabite meso u količini otprilike jedne velike jušne žlice, formirajte mali valjak i položite ga na gornji dio lista, ali ostavite stanjeni korijen lista slobodan. Sad ga preklopite preko mesnog valjka. Nakon toga preklopite zelje s desne strane, pa slijeve i zavijte do kraja.

Kako smotati sarmu – tehnika br. 2

Postoji i drugi način motanja, u kojem meso položite više na jednu stranu, preklopite drugom i zarolate, pa onda ostatak sa strane ugurate u sarmu. Navodno se tako smotane teže odmotaju. No kao i recept za sarmu i način kako ćete je ušuškati, stvar je afiniteta.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

Priprema:

  1. Glavici zelja skinite 15-ak listova. Toliko ćete otprilike sarmi dobiti od ove količine sastojaka. Provjerite da zelje nije prekiselo ili preslano, pa ga po potrebi isperite, ali nemojte pretjerati da ne dobijete bljutavu sarmu.
  2. Listovima odstranite zadebljanje pri korijenu, kocenu. Možete ga potpuno ukloniti, ja radije stanjim kocen.
  3. Meso pomiješajte s rižom, solju i paprom. Rižu možete lagano isprati, ja to ne radim, jer škrob koji riža kasnije pri kuhanju otpusti, povezuje smjesu mesa. Meso možete povezati i dodavanjem jajeta u smjesu, osobno to ne činim i ne volim.
  4. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, kao i mesnatu slaninu. Dodajte i nju u smjesu mljevenog mesa. Luk na malo masnoće popržite da povene, ali pazite da vam ne zagori. Pred sam kraj, samo da pusti miris, dodajte i nasjeckani češnjak, pa time prelijte smjesu mesa i sve dobro, najbolje rukama, promiješajte. Ako volite, možete dodati i žličicu crvene mljevene paprike.
  5. Nadjevom punite sarme i zarolajte ih prema uputama iz prethodnog teksta.
  6. Ostatak zelja narežite i polovicu rasporedite na dno posude, a zatim po njemu slažite sarme, tijesno, ali ne prenabijeno, jer im morate ostaviti mjesta da narastu, nakon što se meso i riža u nadjevu skuhaju. Odaberite dovoljno veliku posudu, da vam pri kuhanju ne curi previše tekućine po štednjaku. Nakon što ste poslagali sarme u jednom redu, po želji između možete staviti suhog mesa, komade hamburgera ili kobasa.
  7. Složite i drugi red sarmi, sve prekrijte ostatkom narezanog zelja pa zalijte vodom toliko da su pokrivene. Kuhajte 1,5 do 2 sata.
  8. Sarmi možete, ali i ne morate dodati zapršku odmah. Ako ste odlučili dodati već kod samog kuhanja, učinite to u posljednjih 15-ak minuta kuhanja, da vam zaprška tijekom kuhanja ne zagori. No, ako kuhate veću količinu sarmi koju imate namjeru zamrzavati, jer odlično podnosi zamrzavanje, radije izostavite zapršku, a napravite je kad sarmu izvađenu iz dubokog zamrzavanja podgrijavate. Svježu zapršku uz nešto tekućine dodajte sarmama i kupusu i na taj način je podgrijte.
  9. Odlično se slaže sa finim bijelim kruhom, ali i kukuruznim, kao i sa samo običnim kuhanim krumpirom, ali nepobjediva je u društvu pire krumpira. Po želji kod serviranja, možete dodati i žlicu kiselog vrhnja ili milerama.