Vodimo je redovito i na zimovanja i skijanje, putuje sa studentima na školovanje. Predmet je crnohumorskih viceva, po kojima svi u prosjeku jedemo sarmu, samo što jedni jedu meso, a drugi zelje.
Ne postoji, vjerujem, stol u široj regiji na kojem ne osvane barem jednom tijekom zime. I kao i uvijek kad je riječ o nekom našem, mi znamo najbolje.
No, najbolju sarmu u životu pojela sam na svadbi u Mađarskoj. Možda je toj ocjeni pogodovalo sve ono ispijeno što joj je prethodilo, jer ima nevjerojatnu moć liječenja mamurluka, no nikad prije, a ni poslije, ja takvu sarmu nisam uspjela jesti, a ni skuhati.
Načina na koji se sprema koliko i kuhara i kuharica i dalo bi se o njoj dugo razglabati. A dovoljno je zapravo samo reći – sarma.
Kako smotati sarmu – tehnika br.1
Grabite meso u količini otprilike jedne velike jušne žlice, formirajte mali valjak i položite ga na gornji dio lista, ali ostavite stanjeni korijen lista slobodan. Sad ga preklopite preko mesnog valjka. Nakon toga preklopite zelje s desne strane, pa slijeve i zavijte do kraja.
Kako smotati sarmu – tehnika br. 2
Postoji i drugi način motanja, u kojem meso položite više na jednu stranu, preklopite drugom i zarolate, pa onda ostatak sa strane ugurate u sarmu. Navodno se tako smotane teže odmotaju. No kao i recept za sarmu i način kako ćete je ušuškati, stvar je afiniteta.
SASTOJCI
Priprema:
- Glavici zelja skinite 15-ak listova. Toliko ćete otprilike sarmi dobiti od ove količine sastojaka. Provjerite da zelje nije prekiselo ili preslano, pa ga po potrebi isperite, ali nemojte pretjerati da ne dobijete bljutavu sarmu.
- Listovima odstranite zadebljanje pri korijenu, kocenu. Možete ga potpuno ukloniti, ja radije stanjim kocen.
- Meso pomiješajte s rižom, solju i paprom. Rižu možete lagano isprati, ja to ne radim, jer škrob koji riža kasnije pri kuhanju otpusti, povezuje smjesu mesa. Meso možete povezati i dodavanjem jajeta u smjesu, osobno to ne činim i ne volim.
- Sitno nasjeckajte luk i češnjak, kao i mesnatu slaninu. Dodajte i nju u smjesu mljevenog mesa. Luk na malo masnoće popržite da povene, ali pazite da vam ne zagori. Pred sam kraj, samo da pusti miris, dodajte i nasjeckani češnjak, pa time prelijte smjesu mesa i sve dobro, najbolje rukama, promiješajte. Ako volite, možete dodati i žličicu crvene mljevene paprike.
- Nadjevom punite sarme i zarolajte ih prema uputama iz prethodnog teksta.
- Ostatak zelja narežite i polovicu rasporedite na dno posude, a zatim po njemu slažite sarme, tijesno, ali ne prenabijeno, jer im morate ostaviti mjesta da narastu, nakon što se meso i riža u nadjevu skuhaju. Odaberite dovoljno veliku posudu, da vam pri kuhanju ne curi previše tekućine po štednjaku. Nakon što ste poslagali sarme u jednom redu, po želji između možete staviti suhog mesa, komade hamburgera ili kobasa.
- Složite i drugi red sarmi, sve prekrijte ostatkom narezanog zelja pa zalijte vodom toliko da su pokrivene. Kuhajte 1,5 do 2 sata.
- Sarmi možete, ali i ne morate dodati zapršku odmah. Ako ste odlučili dodati već kod samog kuhanja, učinite to u posljednjih 15-ak minuta kuhanja, da vam zaprška tijekom kuhanja ne zagori. No, ako kuhate veću količinu sarmi koju imate namjeru zamrzavati, jer odlično podnosi zamrzavanje, radije izostavite zapršku, a napravite je kad sarmu izvađenu iz dubokog zamrzavanja podgrijavate. Svježu zapršku uz nešto tekućine dodajte sarmama i kupusu i na taj način je podgrijte.
- Odlično se slaže sa finim bijelim kruhom, ali i kukuruznim, kao i sa samo običnim kuhanim krumpirom, ali nepobjediva je u društvu pire krumpira. Po želji kod serviranja, možete dodati i žlicu kiselog vrhnja ili milerama.