Složenci su praktična jela u kojima možete kombinirati razne sastojke, a lako će nahraniti više ljudi i riješiti obiteljski ručak. Ljeti ih najradije radimo s neizostavnim tikvicama.
Istina, morate zagrijati pećnicu, ali vi se za to vrijeme možete hladiti pod klimom, a ručak će svakako biti gotov. Ako radite veću količinu, ovo se jelo lako može podgrijati i drugi dan.
SASTOJCI
Priprema:
- Narežite tikvice na kolutove, posolite ih i ostavite u cjedilu kako bi izašao višak tekućine. Luk i češnjak nasjeckajte.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk i pirjajte ga nekoliko minuta dok ne omekša. Potom ubacite češnjak, promiješajte 30 sekundi pa zatim dodajte mljevenu svinjetinu. Uz pomoć lopatice usitnite meso i pržite ga dok ne posmeđi.
- Na meso dodajte sve suhe začine, promiješajte pa ulijte pasiranu rajčicu i kuhajte sve oko 15 minuta. Na kraju umiješajte svježi peršin.
- Pripremite posudu za pečenje i nauljite je. Na dno posložite polovicu dobro ocijeđenih tikvica tako da vam se kolutovi malo preklapaju. Potom na njih rasporedite meso s umakom i pospite polovicom količine mozzarelle. Na sir složite drugu polovicu tikvica, pospite ostatkom mozzarelle i parmezanom.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 30 minuta i poslužite toplo.