×
×
Složenac od poriluka, krumpira i slanine
Iz pećnice

Složenac od poriluka, krumpira i slanine

Ovaj složenac je spoj kremastog poriluka, ukusne slanine i zapečenog krumpira, a odlično funkcionira kao konkretan prilog ili samostalno jelo uz sezonsku salatu.

Poriluk je odlično rješenje kad poželimo varivo, a kratki smo s vremenom. Baš poput luka, poriluk se odlično slaže s gotovo svim mesom, a  mnogim će jelima dati i posebnu notu. Možda neočekivano, ali poriluk je odličan i u složencima.

Bez obzira sparimo li ga s rižom, tjesteninom ili krumpirom, u osnovi tako jednostavan, obogatit će svako jelo.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4

Priprema:

  1. Poriluk prepolovite po dužini, dobro operite i narežite na trakice otprilike prst debljine. Krumpir ogulite i narežite na što tanje ploške. Mozzarellu narežite na kockice ili kolutove.
  2. 150 g mesnate slanine narezane na kockice pržite na maslacu pa dodajte narezani poriluk i kratko ga pirjajte da otpusti dio tekućine i da ona većim dijelom ispari. Dodajte sol, papar i muškatni oraščić pa maknite s vatre i zgusnite polako dodajući manje količine vrhnja za šlag.
  3. Umiješajte mozzarellu narezanu na kockice i parmezana ili ribanca u količini koja odgovara vašem ukusu.
  4. Za vrijeme dok se poriluk pirja, na dno vatrostalne ili keramičke posude posložite krumpir narezan na ploške, lagano posoljen, tako da se ploške djelomično preklapaju. Vodite računa da posuda ima odgovarajuću visinu, da vam sadržaj ne bi pri pečenju curio.
  5. Po krumpiru rasporedite smjesu poriluka, slanine i sira. Posložite drugi red krumpira pa sve zalijte mješavinom vrhnja za šlag i temeljca, ali jedva da prekriva sadržaj jer će poriluk otpuštati još tekućine.
  6. Prekrijte aluminijskom folijom ili poklopite pa pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C otprilike 45 minuta. Nakon toga otklopite i pecite idućih 10-15 minuta (ili nešto duže ako je ostalo još tekućine) na 220°C, da krumpiri dobiju koricu.
  7. Servirajte posuto prepečenim komadićima tanko rezane mesnate slanine i nasjeckanim mladim lukom.