×
×
Smokve omotane pršutom s aceto balsamicom
Recepti

Smokve omotane pršutom s aceto balsamicom

Suho voće omotano suhim mesom popularna je kombinacija savršena za predjelo ili kanape zalogaje. Pečene suhe šljive omotajte slaninom, a smokve ‘zaogrnite’ fetom pršuta.

Možete koristiti tanko rezani pršut ili tanko rezanu slaninu, rezultat je vrlo sličan. Slatkoća smokve se lijepo nadopunjuje sa slanim mesom. U svakom slučaju ovo predjelo je vrlo aromatično, što zbog grančica ružmarina, što zbog aceta balsamica na smokvama.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
20 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Dalmatinski pršut

Priprema:

  1. Suhe smokve prelijte crnim vinom pa pustite da se tako mariniraju nekoliko sati ili preko noći. Idući dan ih zakuhajte sa vinom i kuhajte na laganoj vatri dok vino ne ispari.
  2. Dodajte 1 žlicu kreme od balzamičnog octa pa još kratko propirjajte smokve.
  3. Svaku smokvu omotajte fetom pršuta ili slanine pa pričvrstite grančicom ružmarina umjesto čačkalice.
  4. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Smokve pecite 10 minuta u pećnici. Poslužite toplo te dodajte na svaku smokvu kap kreme od balzamičnog octa.