Smokve omotane pršutom s aceto balsamicom

2013

Sastojci

  • 10 suhih smokava
  • 2 dl crnog vina
  • 10 tanko narezanih feta pršuta ili slanine
  • krema od balzamičnog octa
  • grančice ružmarina
30 Prosinac 2013, Komentari: Comments Off on Smokve omotane pršutom s aceto balsamicom

Suho voće omotano suhim mesom popularna je kombinacija savršena za predjelo ili kanape zalogaje. Pečene suhe šljive omotajte slaninom, a smokve 'zaogrnite' fetom pršuta.

Možete koristiti tanko rezani pršut ili tanko rezanu slaninu, rezultat je vrlo sličan. Slatkoća smokve se lijepo nadopunjuje sa slanim mesom. U svakom slučaju ovo predjelo je vrlo aromatično, što zbog grančica ružmarina, što zbog aceta balsamica na smokvama.

smokve-omotane-prsutom-2

Priprema:

Suhe smokve prelijte crnim vinom, pa pustite da se tako mariniraju nekoliko sati ili preko noći. Idući dan ih zakuhajte sa vinom i kuhajte na laganoj vatri dok vino ne ispari. Dodajte 1 žlicu kreme od balzamičnog octa pa još kratko propirjajte smokve.

Svaku smkovu omotajte fetom pršuta ili slanine pa pričvrstite grančicom ružmarina umjesto čačkalice.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

Smokve pecite 10 minuta u pećnici. Poslužite toplo te dodajte na svaku smokvu kap kreme od balzamičnog octa.

Vezani članci