Recept za svinjske odreske koji vas čeka u nastavku je mješavina inspiracija, svjetskih kuhinja pa čak i godišnjih doba. Na jednoj strani imamo jesen i Prigorje. Jabuku i svinjetinu, kombinaciju koja nam je itekako dobro poznata i draga. Na suprotstavljenoj strani imamo moderne strane ideje poput “maslaca od jabuka” i salse od jabuka. Dvije stvari koje ne pripadaju niti ovom godišnjem dobu niti podneblju. Ali ova kombinacija ideja je toliko ukusna da sam uvjeren da ćete i vi poput mene od sada češće i s većim zazubicama gledati te nepojedene jabuke na kuhinjskom pultu.
SASTOJCI
Priprema:
- Ovaj recept koristi maslac od jabuke. Radi se o jabukama (1,5 kg) sa šećerom (200 grama), cimetom, češnjakom i ostalim začinima po ukusu koje se kuhaju u 2 dcl vode dva do tri sata na laganoj vatri. Jednom kada se jabuke raskuhaju usitne se u kremu u multipraktiku. Ako vam se ne priprema maslac od jabuka možete slobodno koristiti i brzo pripremljeni pire od skuhanih/pečenih jabuka ili jabuke pečene na maslacu.
- Maslac od jabuke, običan maslac sobne temperature, jabučni ocat, sol i papar pomiješajte u dubljoj posudici. Sačuvajte pola dobivene mješavine za kasnije, a pola iskoristite kao marinadu za svinjske odreske.
- Rukama dobro utrljajte meso mješavinom maslaca i jabuka. Meso ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi oko 15 minuta, tj. onoliko vremena koliko će vam trebati da pripremite salsu od jabuka.
- Dvije jabuke (u ovom receptu će bolje pasati neke kiselije sorte) operite i narežite na kockice. Isto učinite i s ljubičastim lukom. Sitno nasjeckajte i peršin. Pomiješajte sve sastojke i odmah ih prelijte s mješavinom limunovog soka i meda. Limunov sok će sačuvati svježi izgled jabuka.
- Na zagrijanoj tavi ispecite svinjske odreske. Maslac i šećer iz maslaca od jabuka će se za vrijeme pečenja svinjetine karamelizirati na dnu tave i upravo ta “karamela” će dati poseban okus svinjskim odrescima. Odreske pecite na srednje jakom plamenu oko 12-15 minuta s povremenim okretanjima.
- Pečene svinjske odreske poslužite tople sa salsom od jabuke i s ostatkom maslaca od jabuka. Dobar tek!