×
×
Svinjski odresci sa salsom od jabuka
Recepti

Svinjski odresci sa salsom od jabuka

Zanimljiva kobinacija svinjskih odrezaka sa salsom od jabuka oduševit će vas već s prvim zalogajem.

Recept za svinjske odreske koji vas čeka u nastavku je mješavina inspiracija, svjetskih kuhinja pa čak i godišnjih doba. Na jednoj strani imamo jesen i Prigorje. Jabuku i svinjetinu, kombinaciju koja nam je itekako dobro poznata i draga. Na suprotstavljenoj strani imamo moderne strane ideje poput “maslaca od jabuka” i salse od jabuka. Dvije stvari koje ne pripadaju niti ovom godišnjem dobu niti podneblju. Ali ova kombinacija ideja je toliko ukusna da sam uvjeren da ćete i vi poput mene od sada češće i s većim zazubicama gledati te nepojedene jabuke na kuhinjskom pultu. 

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
1 sat
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Odrezak bez kosti

Priprema:

  1. Ovaj recept koristi maslac od jabuke. Radi se o jabukama (1,5 kg) sa šećerom (200 grama), cimetom, češnjakom i ostalim začinima po ukusu koje se kuhaju u 2 dcl vode dva do tri sata na laganoj vatri. Jednom kada se jabuke raskuhaju usitne se u kremu u multipraktiku. Ako vam se ne priprema maslac od jabuka možete slobodno koristiti i brzo pripremljeni pire od skuhanih/pečenih jabuka ili jabuke pečene na maslacu.
  2. Maslac od jabuke, običan maslac sobne temperature, jabučni ocat, sol i papar pomiješajte u dubljoj posudici. Sačuvajte pola dobivene mješavine za kasnije, a pola iskoristite kao marinadu za svinjske odreske.
  3. Rukama dobro utrljajte meso mješavinom maslaca i jabuka. Meso ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi oko 15 minuta, tj. onoliko vremena koliko će vam trebati da pripremite salsu od jabuka.
  4. Dvije jabuke (u ovom receptu će bolje pasati neke kiselije sorte) operite i narežite na kockice. Isto učinite i s ljubičastim lukom. Sitno nasjeckajte i peršin. Pomiješajte sve sastojke i odmah ih prelijte s mješavinom limunovog soka i meda. Limunov sok će sačuvati svježi izgled jabuka.
  5. Na zagrijanoj tavi ispecite svinjske odreske. Maslac i šećer iz maslaca od jabuka će se za vrijeme pečenja svinjetine karamelizirati na dnu tave i upravo ta “karamela” će dati poseban okus svinjskim odrescima. Odreske pecite na srednje jakom plamenu oko 12-15 minuta s povremenim okretanjima.
  6. Pečene svinjske odreske poslužite tople sa salsom od jabuke i s ostatkom maslaca od jabuka. Dobar tek!