×
×
Svinjski vrat u vinskom umaku s prokulicama i brusnicama
Recepti

Svinjski vrat u vinskom umaku s prokulicama i brusnicama

Ovako pripremljene prokulice savršen su prilog mesnim jelima, a još su bolje kada ih pridružimo svinjskoj vratinini u vinskom umaku.

Ušli smo u sezonu zimskih namirnica, a jedna od meni dražih i nažalost manje zastupljenih zimskih namirnica na našim tanjurima jesu prokulice. 

Kako biste ublažili specifičnu gorčinu prokulica prokuhajte ih kratko u vrućoj vodi, a uvijek im možete dodati malo slatkoće kroz različite dressinge ili pomoću sušenog voća kao što sam ja napravio u receptu u nastavku.

Ovako pripremljene prokulice savršen su prilog mesnim jelima, a u ovom receptu sam ih odlučio spojiti sa sočnim odrescima svinjske vratine u vinskom umaku.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski vrat

Priprema:

  1. U dubokoj neprianjajućoj tavi s obje strane dobro zapecite odreske svinjske vratine. Zapečeno meso odložite sa strane, smanjite jačinu štednjaka, a u istu tavu dodajte pola količine maslaca. Na maslacu dinstajte sjeckani luk, mljeveni papar i malo soli oko pet minuta ili sve dok luk ne postane proziran. Zapečene odreske vratine vratite u tavu i prelijte s bijelim vinom. Odreske vratine kuhajte 35 do 40 minuta na srednje jakom plamenu. Većina vina će ispariti, a na kraju će ostati samo gusti vinski umak.
  2. U dubokom loncu u zakuhanu i posoljenu vodu stavite kuhati očišćene prokulice. Prokulice kuhajte sedam do osam minuta prije nego ih ocijedite. Ocijeđene prokulice ostavite kratko da se ohlade, a zatim ih narežite na polovice ili četvrtine.
  3. Ostatak maslaca rastopite u dubokoj tavi te dodajte sok jednog limuna. Zatim, dodajte sušene brusnice i kratko ih prodinstajte. Na kraju dodajte narezane prokulice i kratko ih uz miješanje zapecite na maslacu. Po potrebi možete dodati soli i papra prokulicama. Odreske vratine poslužite uz prokulice i brusnice na maslacu, te ih ne zaboravite preliti s vinskim umakom. Dobar tek!