Tagliata od ramsteka sa sicilijanskom caponatom

2015

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 4 goveđa odreska (ramsteka), oko 800-1000 g
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar
  • grančica ružmarina i timijana
  • Za caponatu:
  • 1 luk
  • 1 patlidžan
  • 3 rajčice
  • 3 manje stabljike celera, bez lišća
  • 1 žlica pinjola
  • 1 žlica kapara
  • 1 žlica grožđica
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 2 žlice paste od crnih maslina
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • svježi bosiljak
  • Za serviranje:
  • mlada rukola
  • svježe mljeveni crni papar i sol
  • krema balzamičnog octa ili reducirani balzamični ocat
  • listići parmezana
29 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Tagliata od ramsteka sa sicilijanskom caponatom

Tagliata je naziv koji dolazi od talijanske riječi "tagliare" što znači rezati te spada u jedno od najpopularnijih talijanskih mesnih jela.

Priprema se uglavnom od goveđeg buta, tj. ruže. Odrezak je potrebno kratko peći sa obje strane na dobro zagrijanoj tavi do željenog stupnja pečenja.

Srednje pečeni ramstek servirala sam sa poznatim sicilijanskim umakom na bazi ljetnog povrća – caponatom. Iako postoji čak 40 verzija za pripremu caponate, odlučila sam osmisliti svoju verziju prateći tradicionalni recept.

tagliata-ramstek-caponata-detalj

Priprema:

Odreske ramsteka premažite ekstra djevičanskim maslinovim uljem i prije pripreme ih obavezno ostavite da odstoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Da bi pripremili caponatu, najprije narežite patlidžan na kockice, posolite i promiješajte, te pustite barem 30 minuta da otpusti gorčinu i vodu. Kockice patlidžana zatim dobro isperite od soli i posušite kuhinjskim ručnikom.

Stabljiku celera narežite na sitne komade, te ih kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi oko 7-8 minuta. Ocijedite ih i stavite sa strane.

Luk narežite na sitno, pirjajte ga na 2-3 žlice maslinovog ulja oko 10 minuta dok ne omekša. Dodajte mu pinjole, pastu od maslina, kapare te dalje pirjajte 5 minuta. Dodajte rajčice narezane na komadiće te kuhajte sve zajedno 15-ak minuta.

Kuhanu stabljiku celera pirjajte na maslinovom ulju 5-10 minuta dok ne omekša. Patlidžan također pirjajte posebno 10-ak minuta u tavi, zatim mu dodajte stabljiku celera, kuhani umak od rajčice i ostale sastojke, grožđice, smeđi šećer i ocat. Sve kratko prokuhajte tako da ocat ispari pa dodajte listove bosiljka.

Tavu dobro zagrijte, dodajte malo maslaca, i kada se počne dimiti dodajte grančice ružmarina te na njih položite odreske ramsteka. Pecite ih sa svake strane po 2-3 minute, zatim odložite na tanjure, začinite ih solju i paprom. Pustite da odstoje nekoliko minuta, a zatim ih narežite na tanke fete pod kutem od 45 stupnjeva.

Na tanjure servirajte caponatu, sa strane dodajte listove rikule te na nju položite tagliatu. Sve poškropite maslinovim uljem, listićima parmezana i po želji kremom balzamičnog octa te odmah servirajte.

Vezani članci