Polpete su poznato talijansko jelo, no svaka regija ima svoje tajne prema kojima priprema ovu mesnu deliciju. U nekim dijelovima zemlje mesne okruglice se poslužuju s tjesteninom, dok se u drugima dijelovima poslužuju samostalno.
Ono što je zajedničko svim polpetama je njihov oblik koji podsjeća na loptice za golf te aromatičan okus začinskog bilja.
SASTOJCI
Priprema:
- U posudu stavite meso pa dodajte kruh koji ste namočili u hladnu vodu i procijedili. Smjesi dodajte sol, papar i sjeckani peršin.
- Sitno sjeckani luk prepržite na ulju te dodajte u smjesu i sve dobro izmješajte. Oblikujte smjesu u male polpete te pržite u tavici na malo masnoće.
- Ostatak sitno sjeckanog luka prepržite na ulju, dodajte češnjak rezan na listiće te začinite sa šećerom, soli, paprom i dodajte rajčicu sjeckanu na kockice. Kada je umak prokuhao te ukoliko je pregust dodajte malo vode, sviježi bosiljak i kratko prokuhajte.
- Umak izlijte u vatrostalnu posudu te posložite prepečene polpete. Na svaku polpetu stavite malo ribanog sira te stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C. Polpete izvadite kada se sir rastopio i poprimio zlatno žutu boju.
- Servirajte uz prilog po izboru ili kao samostalno jelo.