Tko jede više mesa: Muškarci ili žene?

2016
9 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Tko jede više mesa: Muškarci ili žene?

Dokazano je kako žene jedu manje mesa, a više voća i povrća nego muškarci. No većim unosom povrća i voća u organizam ne možemo zamijeniti nutritivne vrijednosti koje sadrži crveno meso.

Iako voće i povrće pružaju šarolik vitaminsko-mineralni sastav koji je našem tijelu svakodnevno potreban, njihovim povećanim unosom ipak ne možemo u potpunosti nadoknaditi nutrijente koje dobivamo iz mesa, konkretno željeza čiji je najbolji izvor upravo crveno meso.

Stoga, da bi osigurali pravilan rad organizma, prehrana treba biti uravnotežena i uključivati sve skupine namirnica, a unos crvenog mesa nikako ne smijemo zanemariti.

Kod žena je to još i važnije, posebice uzmemo li u obzir gubitak krvi tijekom menstrualnih ciklusa te promjene stanja organizma do kojih dolazi u trudnoći, kao i česte anemije te povećan umor do kojeg dolazi zbog nedovoljnog unosa željeza.

Promotrimo li prehrambene navike s obzirom na spol, možemo uvidjeti kako su žene sklonije izbjegavanju mesa u prehrani od muškaraca, pogotovo crvenog mesa.

Žene konzumiraju manje crvenog mesa

Pretpostavke da žene jedu manje mesa od muškaraca potvrđene su brojnim istraživanja. Pogledamo li primjerice istraživanje o vegetarijanstvu provedeno 2006. godine – gotovo dvostruko više žena od muškarca tvrdi da su vegetarijanke.

Tome u prilog nadalje ide i istraživanje o potrošnji glavnih kategorija namirnica koje pokazuje da žene u prosjeku općenito jedu oko 20 posto manje nego muškarci, što otprilike odgovara i razlici težine zdravog tijela muškaraca i žena.

Žene konzumiraju 42 posto manje govedine i svinjetine, 23 posto manje peradi i 21 posto manje ribe nego što ih konzumiraju muškarci.

Prema toj pojedinačnoj usporedbi kategorija možemo vidjeti da žene imaju značajan manjak unosa namirnica iz skupine mesa u odnosu na muškarce.

Kompenzacija unosom voća i povrća

S druge strane, ova statistika kod žena se kompenzira i činjenicom da žene konzumiraju 10 posto više voća i 14 posto više lisnatog zelenog povrća od muškaraca.

Dakle, u prosjeku, u odnosu na muškarce, niži unos mesa žene kompenziraju razmjerno većim unosom voća i povrća.

Crveno meso je dio uravnotežene prehrane

No nutritivno gledano, crveno meso je visokokvalitetan izvor proteina i mikronutrijenata kao što su željezo, cink, magnezij, kalcij, folat, vitamini A i E te svakako treba biti sastavni dio uravnotežene prehrane.

Sve navedeno ukazuje na važnost promjene svijesti o načinu prehrane svakog od nas individualno, no apel je ipak jači kod žena.

Naglasak je na uravnoteženoj prehrani koja uključuje umjeren i podjednak unos crvenog mesa, voća i povrća u organizam uz brigu o stilu života.

Recept je dakle poprilično jednostavan pa krenite već danas i konzumirajte raznolike namirnice kako bi vašem organizmu osigurali zdravlje i dugovječnost.

Vezani članci