Muškatna tikva i Kranjska kobasica mogli bi biti savršeni motivi za neku jesensku pjesmu, ali… hajdmo mi ipak na recept.
Ovo varivo “pjeva” o pravim jesenskim okusima, a kombinacija tikve, kobasice i graha mogla bi vam postati omiljeno sezonsko jelo. I nikako nemojte preskočiti dodatak kajenskog papra, dat će savršen kontrast slatkoći tikve.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk nasjeckajte, a papriku narežite na kockice. Muškatnu tikvu ogulite i očistite od sjemenki, pa njezin "mesnati" dio narežite na kocke veličine zalogaja. Kobasice narežite na kolutiće.
- U širem loncu zagrijte malo maslinovog ulja pa dodajte luk i paprike. Pirjajte nekoliko minuta dok povrće malo ne omekša, zatim posolite, popaprite i kuhajte još 2-3 minute.
- U lonac ubacite narezanu tikvu, dodajte kajenski papar, timijan i češnjak i sve kratko promiješajte. Podlijte bijelim vinom, miješajte, pa kad alkohol ispari ulijte povrtni temeljac i ubacite lovorov list. Pustite da sve prokuha.
- Nakon što je prokuhalo dodajte narezane kobasice i sjeckanu rajčicu, promiješajte i pustite sve da se kuha 10-15 minuta, odnosno, dok bundeva ne omekša.
- Maknite varivo s vatre i izvadite dio narezane tikve iz variva (količina otprilike dvije grabilice za juhu). Odvojenu tikvu izmiksajte štapnim mikserom pa vratite u varivo i umiješajte dok se ne rasporedi ravnomjerno. Varivo će se tako zgusnuti.
- Varivo vratite na vatru i na kraju dodajte bijeli grah. Kratko kuhajte, još 2-3 minute. Probajte i prilagodite okuse uz pomoć soli i papra. Pospite nasjeckanim svježim peršinom.
- Posluženo varivo pospite bučinim sjemenkama.