×
×
VIDEO: Složenac od junetine i krumpira
Video recepti

VIDEO: Složenac od junetine i krumpira

Gulaš kocke od junetine i mrkva ispod prekrivača od krumpira odlična su “grijalica” u hladnijim danima.

Ideja za ovaj recept oslanja se na tradicionalni engleski Lancashire hotpot, no, ipak prilagođen današnjem životu i svakodnevnoj nabavci namirnica (naime, uobičajeno se radi s janjetinom ili ovčetinom, spominju se i janjeći bubrezi, a u davnijoj prošlosti i školjke).

Gulaš kocke od junetine odlično su rješenje za mesnu podlogu ovog jela. Složenac se sporo kuha i kao stvoren je za grijanje duše i tijela tijekom hladnih jesensko-zimskih dana. Ovisno o tome koliko vas je za stolom, količine je lako povećati.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

Priprema:

  1. Gulaš kocke posušite papirnatim ručnikom. U tavi zagrijte malo maslaca ili ulja i pirjajte meso dok ne posmeđi. Izvadite meso iz tave.
  2. Prema potrebi, dodajte još maslaca ili ulja pa ubacite nasjeckani luk. Pirjajte dok ne zastakli, a zatim dodajte mrkvu narezanu na komade. Pirjajte još kratko pa vratite meso i pospite sve brašnom. Kratko zapecite pa ulijte temeljac. Dodajte Worcestershire umak, koncentrat rajčice, sol, papar i lovor, dobro promiješajte pa poklopite i krčkajte 15-20 minuta. Meso s umakom potom preselite u posudu za pečenje.
  3. Krumpir narežite na kriške debljine 2-3 milimetra te njime prekrijte meso. Kriške slažite ukrug, tako da se preklapaju i tako da krenete s vanjske strane prema unutra, dok sve ne prekrijete. Premažite potom uljem ili maslacem i pospite sušenim timijanom. Pokrijte aluminijskom folijom pa stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C.
  4. Pecite oko sat vremena pa skinite foliju i pojačajte pećnicu na 200 °C te pecite još pola sata. Zadnjih pet minuta možete uključiti "grill" opciju na pećnici i zapeći krumpir još malo jače, ako želite.