Zagorska juha sa šunkom i gljivama

2016

Sastojci

  • 400 g šunke, suhog mesa ili slanine
  • 200 g luka
  • 250 g šampinjona, sušenih ili svježih vrganja ili nekih drugih šumskih gljiva
  • 2 manje mrkve
  • 2-3 srednje velika krumpira
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • žlica brašna po želji
  • sol, papar
  • svinjska mast
  • 100 ml bijelog vina
  • voda ili temeljac
  • vezica peršinova lišća
  • mileram ili kiselo vrhnje
9 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Zagorska juha sa šunkom i gljivama

Ovo jelo možemo nazvati Zagorjem u žlici juhe jer sadrži sve namirnice tipične za ovaj kraj - suho meso, vrhnje, vrganje i vino.

U stalnoj borbi s nedostatkom vremena, nerijetko, a često nevoljko, posegnemo za brzom hranom, iako bismo zapravo najradije nešto sa žlicom, po domaće. Da malo zastanemo i razmislimo, otkrili bismo da su i naši stari imali fast food rješenja.

Da vam netko ponudi zagorsku juhu, fast food je vjerojatno zadnje što biste pomislili da jest.

Ali uz sastojke poput šunke, slanine, krumpira i gljiva, zapravo je upravo to. Retro fast food. Pritom ne iziskuje previše vremena za pripremu, uključuje sastojke koje većinu, sasvim sigurno, u svakom trenutku imate u hladnjaku, a mirisna je, ukusna i topla.

Idealna za brzi obrok na žlicu.

zagorska-juha-detalj

Priprema:

Luk narežite na kockice, mrkvu na kolutiće, gljive na tanke ploške, šunku, suho meso ili slaninu na kockice na veličinu bridu otprilike 1-1,5 cm. Ako koristite suhe vrganje, potopite ih par minuta u vodi da omekšaju, a vodu sačuvajte.

Luk pržite na svinjskoj masti da povene. Ako ste se odlučili za masniju slaninu ili dio šunke koji sadrži i masnije dijelove, u ovom trenutku dodajte i njih da se prže s lukom i otpuste dio masnoće.

Kad luk povene dodajte gljive, (potopljene sušene vrganje zajedno s vodom u kojoj su se namakali) pa pirjajte na umjerenoj temperaturi da otpuste svu tekućinu. Zalijte s vinom i pričekajte da ispari.

Krumpir narežite na kockice otprilike iste veličine kao što ste narezali i šunku ili slaninu.

Dodajte ostatak šunke ili slanine, mrkvu i narezan krumpir, posolite i popaprite, dodajte mljevenu papriku i sve kratko popržite pa zalijte vodom ili temeljcem toliko da je pokriveno.

Želite li gušću juhu, prije dodavanja vode ili temeljca možete dodati i žlicu brašna, ali sasvim dovoljno škroba da zgusne juhu otpusti krumpir, a i gljive sudjeluju u zgušnjavanju, tako da brašno možete i izostaviti.

Nakon što ste dodali tekućinu, pričekajte da zakuha, smanjite vatru i kuhajte polupokriveno 10-15 minuta dok se krumpir skuha.

Servirajte uz žlicu kiselog vrhnja ili milerama, posuto sjeckanim peršinom.

Vezani članci