U stalnoj borbi s nedostatkom vremena, nerijetko, a često nevoljko, posegnemo za brzom hranom, iako bismo zapravo najradije nešto sa žlicom, po domaće. Da malo zastanemo i razmislimo, otkrili bismo da su i naši stari imali fast food rješenja.
Da vam netko ponudi zagorsku juhu, fast food je vjerojatno zadnje što biste pomislili da jest.
Ali uz sastojke poput šunke, slanine, krumpira i gljiva, zapravo je upravo to. Retro fast food. Pritom ne iziskuje previše vremena za pripremu, uključuje sastojke koje većinu, sasvim sigurno, u svakom trenutku imate u hladnjaku, a mirisna je, ukusna i topla. Idealna za brzi obrok na žlicu.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk narežite na kockice, mrkvu na kolutiće, gljive na tanke ploške, šunku, suho meso ili slaninu na kockice na veličinu bridu otprilike 1-1,5 cm. Ako koristite suhe vrganje, potopite ih par minuta u vodi da omekšaju, a vodu sačuvajte.
- Luk pržite na svinjskoj masti da povene. Ako ste se odlučili za masniju slaninu ili dio šunke koji sadrži i masnije dijelove, u ovom trenutku dodajte i njih da se prže s lukom i otpuste dio masnoće.
- Kad luk povene dodajte gljive, (potopljene sušene vrganje zajedno s vodom u kojoj su se namakali) pa pirjajte na umjerenoj temperaturi da otpuste svu tekućinu. Zalijte s vinom i pričekajte da ispari.
- Krumpir narežite na kockice otprilike iste veličine kao što ste narezali i šunku ili slaninu.
- Dodajte ostatak šunke ili slanine, mrkvu i narezan krumpir, posolite i popaprite, dodajte mljevenu papriku i sve kratko popržite pa zalijte vodom ili temeljcem toliko da je pokriveno.
- Želite li gušću juhu, prije dodavanja vode ili temeljca možete dodati i žlicu brašna, ali sasvim dovoljno škroba da zgusne juhu otpusti krumpir, a i gljive sudjeluju u zgušnjavanju, tako da brašno možete i izostaviti.
- Nakon što ste dodali tekućinu, pričekajte da zakuha, smanjite vatru i kuhajte polupokriveno 10-15 minuta dok se krumpir skuha.
- Servirajte uz žlicu kiselog vrhnja ili milerama, posuto sjeckanim peršinom.