×
×
Leskovačka mućkalica: ‘Protresite’ svoju verziju!
Recepti

Leskovačka mućkalica: ‘Protresite’ svoju verziju!

Jedni kažu da ime dolazi od ostataka koji se dodaju u jelo – mućka, dok drugi kažu da je tajna u mućkanju, protresanju lonca. Sve dok uživate u njoj, manje je bitno odakle je naziv!

Ljeto je u svom zenitu, a vi vrijedno roštiljate. Nemoguće je zasititi se dobro pripremljenog mesa na roštilju, ali svejedno se tu i tamo dogodi da vam se po hladnjaku vuku ostaci. Odličan je i hladan, ali znate li da postoji jelo koje ostatke roštilja pretvara u delikatesu?

Kraj koji se diči kako dobrim majstorima roštilja, tako i vrhunskim paprikama, iznjedrio je i leskovačku mućkalicu. Porijeklo naziva je opet sporno.

Jedni tvrde da naziv dolazi od same činjenice da se u jelo dodaje, mućka, sve što nam je pri ruci; ostaci jučerašnjeg roštilja, paprike i rajčice kojima ljeto obiluje, žlica-dvije ajvara iz preostale tegle, prije novog pečenja.

Drugi pak kažu da je tajna mućkalice u mućkanju, protresanju lonca u kojem se jelo sprema, umjesto uobičajenom miješanju. S čime se pak ne slažu oni koji smatraju da je izraz mućkanje, u leskovačkom kraju, upravo sinonim za miješanje.

Kako god, ako dosad niste, vrijeme je da i vi smućkate svoju mućkalicu.

A kao što joj i samo ime govori, kako ćete je smućkati, ovisi o vama. Paprike koje koristite mogu biti svježe, uz dodatak žlice-dvije mljevene slatke i/ili ljute paprike, ali mogu biti i prethodno pečene, oguljene i očišćene, pa takve dodane u jelo, za što sam se u ovom receptu odlučila i ja.

Međutim, ono što nikako ne biste smjeli izostaviti kad je leskovačka mućkalica u pitanju, a što je jednim dijelom i njen zaštitni znak, ljuta je papričica.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Svinjski vrat

Priprema:

  1. Meso pripremite za roštilj. Koristite masniju svinjetinu poput prošarane vratine ili masnijih dijelova lopatice za ražnjiće. Ispecite meso na roštilju ili koristite postojeće ostatke mesa od roštiljanja. Ražnjiće skinite sa štapića, vratinu narežite na komade veličine zalogaja.
  2. Ako koristite svježe paprike očistite ih i narežite na rezance. Poseban tek jelu će dati pečene paprike, pa je moja preporuka da si date truda i ispečete ih, ogulite i očistite od sjemenki, narežete na trakice i takve dodate u jelo.
  3. Svježe rajčice ubacite kratko u kipuću vodu, ogulite, očistite od sjemenki, pa narežite na komade. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
  4. Na masnoći pržite luk da postane staklast, pa dodajte paprike, češnjak, začinite solju i paprom, dodajte meso. Ako ste odlučili koristiti mljevenu papriku dodajte sad i nju, pa kratko popržite. Dodajte rajčicu, ajvar ako želite, ljutu papričicu u količini po želji, sve zalijte s manjom količinom vode, promiješajte i pričekajte da počne kuhati.
  5. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte uz povremeno, po potrebi, dodavanje manjih količina voda i lagano miješajući ili samo protresajući posudu dok povrće ne omekša i stvori gusti umak.
  6. Po želji zadnjih desetak minuta možete je premjestiti u zemljanu posudu i zapeći u pećnici. Servirati posuto sitno sjeckanim peršinom.
  7. Najbolje prija uz domaću pogaču i svježu zelenu salatu.