×
×
Punjene paprike – savršeno ljetno jelo!
Recepti

Punjene paprike – savršeno ljetno jelo!

Kao što zimu ne možemo zamisliti bez sarme, ljeto nije ljeto ako barem jednom ne pripremite i okusite punjene paprike, u svježem umaku od rajčica!

Rijetko me koje jelo tako asocira na zrelo ljeto, kao punjene paprike. Ni sladoled niti roštilj, sinonimi ljetne hrane i jedenja na otvorenom, ne bude u meni osjećaj pravog, vrućeg, plodovima bogatog ljeta, kao što to učini miris svježe pripremljenih punjenih paprika.

Iako ih se danas s obzirom na činjenicu da mogućnost kupnje paprika ne prati više isključivo prirodni kalendar dozrijevanja povrća, može napraviti i pojesti u bilo koje doba godine, ljeto je njihovo vrijeme.

Ako su pritom još napravljene u umaku od svježih rajčica, užitak je potpun. Međutim, to zahtijeva nešto više truda, a vrlo ukusne punjene paprike možete napraviti i uz pokoji prečac.

Porijeklo, kao i sve dolme (razno povrće punjeno mljevenim mesom) vuku iz turske, istočnjačke kuhinje, ali su se kao i većina jela na našim stolovima istog porijekla, uz neznatne modifikacije, toliko udomaćile, da ih s pravom nazivamo svojima.

Odlično podnose zamrzavanje, pa razmislite o tome da ih napravite u većoj količini, osobito ako umak od rajčica radite sami, i tako mirise i okuse ljeta sačuvate i za zimu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

    Za umak

Priprema:

  1. Paprikama odstranite peteljku i napravite otvor kroz koji očistite papriku od sjemenki i pregrada, ali mora ostati cijela. Dobro posušite.
  2. Meso dodajte nekuhanu rižu, sol, papar, češnjak, jaje i sve dobro izmiješajte, najbolje rukama.
  3. Paprike punite smjesom mesa, ali ih nemojte prepuniti, ni puniti do vrha, jer mora ostati mjesta za širenje mesa i riže uslijed kuhanja. Posložite ih tijesno jednu do druge, otvorima prema gore, u veću, širu posudu.
  4. Na masnoći povenite sitno sjeckani luk, dodajte češnjak i žlicu brašna pa kratko popržite. Zalijte pasiranom rajčicom, dodajte sol, papar, šećer i začine po želji, a sve dodatno zalijte vodom. Prelijte preko paprika (umak mora jedva prekrivati paprike) i nakon što zakuha, smanjite vatru pa kuhajte otprilike 2 sata na laganoj vatri.
  5. Punjene paprike i pire krumpir par su iz snova. Osobito vodite računa ljeti, pri visokim temperaturama i paprike nikako ne ostavljate predugo na sobnoj temperaturi kako biste izbjegli kvarenje ili razvoj neželjenih bakterija. Čim se ohlade, sve što niste pojeli, spremite u hladnjak.