Kako napraviti slavonski čobanac

2014

Sastojci

  • Čobanac:
  • 500 g junetine od buta
  • 500 g mesa divljači (jelen, srna, vepar)
  • 500 g svinjetine od buta ili lopatice
  • svinjska mast
  • 800 g luka
  • 2-3 mrkve
  • 200 g korijena celera
  • 150 g korijena peršina
  • vezica lišća peršina i celera
  • po želji lovor
  • 4-5 češnja češnjaka
  • svježe rajčice ili konzerva pelata
  • žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica slatke mljevene crvene paprike
  • 1 žlica ljute mljevene crvene paprike
  • ljute papričice po ukusu
  • sol i papar
  • 100 ml vina po želji bijelog ili crnog
  • goveđi temeljac
  • Žličnjaci:
  • 1 jaje
  • otprilike 100 g brašna
20 Studeni 2014, Komentari: 10

Čobanac. Još jedno od jela koje osim što zagrije trbuhe kad dođe na stol, zagrije i atmosferu jer svi znaju kako se sprema onaj pravi i najbolji.

Stoga je moj današnji recept samo nit vodilja da se okušate u pripremi ovog nezaobilaznog jela slavonske ravnice i date mu svoj pečat.

Iako će danas u žurbi mnogi posegnuti za gotovim smjesama začina koje vam garantiraju dobar čobanac, moja jedina preporuka će ići u pravcu da kad god to možete izostaviti i pronaći vremena da ga kuhate polako i s dužnim poštovanjem prema ovom vrhunskom jelu, to i učinite.

Čobanac bi morao sadržavati barem 2-3 vrste mesa, a iako se danas stavlja i piletina, ja bih je ovdje radije zaobišla. Uz svinjetinu i junetinu, najčešće se dodaje meso divljači, ali nećete pogriješiti dodate li i janjetinu. Nemojte štedjeti ni na luku, uključite povrće, a iako ne vole svi ljuto, blagi čobanac je k’o torta bez šlaga ili žena bez …. znate što već narod kaže.

No kako god ga pripremili, sa ili bez žličnjaka ili noklica, s krumpirom ili bez njega, uživajte u njemu i dobar vam tek!

cobanac-detalj

Priprema:

Meso narežite na kocke veličine zalogaja. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, povrće narežite na kockice.

Na masti prepržite meso, počevši od tvrđeg mesa ka mekšem, od divljači prema svinjetini, da se zatvore pore i meso dobije blago zlatno žutu koricu. Kad svo meso prepržite, izvadite ga kratko iz posude, a u karameliziranu masnoću dodajte narezano povrće.

Lagano posolite i pustite da povrće pokupi masnoću i počne mekšati i raspadati se. Kad ispari sva tekućina vratite meso, pa pirjajte sve zajedno da i meso počne ispuštati tekućinu. Kad i ona ispari, podlijte vinom, pa još kratko pirjajte.

Nakon što sva tekućina ispari i sadržaj se počne pržiti, dodajte usitnjeni češnjak, sol, obje vrste mljevene paprike, koncentrat rajčice, po želji lovorov list, lišće celera i peršina, sve lagano promiješajte da se paprika i koncentrat rajčice blago poprže, dodajte svježu rajčicu ili usitnjene pelate iz konzerve, ljutu papričicu pa podlijte temeljcem, toliko da se sadržaj kuha, a ne prži.

Kuhajte da se povrće gotovo potpuno raspadne, a meso omekša, podlijevajući temeljcem.

Ako imate namjeru dodavati krumpir ili žličnjake u čobanac, 10-15 minuta pred kraj kuhanja dodajte nešto više temeljca, ali nemojte pretjerati da ne dobijete juhu pa kad ponovo provrije, dodajte krumpir narezan na kocke ili zakuhajte žličnjake.

Dotjerajte solju i paprom i poslužite vruće uz svježi kruh i po želji još koju ljutu papričicu ili feferon.

Vezani članci