×
×
Kako napraviti slavonski čobanac
Recepti

Kako napraviti slavonski čobanac

Čobanac. Još jedno od jela koje osim što zagrije trbuhe kad dođe na stol, zagrije i atmosferu jer svi znaju kako se sprema onaj pravi i najbolji.

Stoga je moj recept samo nit vodilja da se okušate u pripremi ovog nezaobilaznog jela slavonske ravnice i date mu svoj pečat.

Iako će danas u žurbi mnogi posegnuti za gotovim smjesama začina koje vam garantiraju dobar čobanac, moja jedina preporuka će ići u pravcu da kad god to možete izostaviti i pronaći vremena da ga kuhate polako i s dužnim poštovanjem prema ovom vrhunskom jelu, to i učinite.

Čobanac bi morao sadržavati barem 2-3 vrste mesa. Iako se danas stavlja i piletina, ja bih je ovdje radije zaobišla. Uz svinjetinu i junetinu, najčešće se dodaje meso divljači, ali nećete pogriješiti dodate li i janjetinu. Nemojte štedjeti ni na luku, uključite povrće.

No kako god ga pripremili, sa ili bez žličnjaka ili noklica, s krumpirom ili bez njega, uživajte u njemu i dobar vam tek.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći but

    ZA ŽLIČNJAKE:

Priprema:

  1. Meso narežite na kocke veličine zalogaja. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Povrće narežite na kockice.
  2. Na masti prepržite meso, počevši od tvrđeg mesa ka mekšem, od divljači prema svinjetini, da se zatvore pore i meso dobije blago zlatno žutu koricu. Kad svo meso prepržite, izvadite ga kratko iz posude. U karameliziranu masnoću dodajte narezano povrće.
  3. Lagano posolite i pustite da povrće pokupi masnoću i počne mekšati i raspadati se. Kad ispari sva tekućina vratite meso, pa pirjajte sve zajedno da i meso počne ispuštati tekućinu. Kad i ona ispari, podlijte vinom, pa još kratko pirjajte.
  4. Nakon što sva tekućina ispari i sadržaj se počne pržiti, dodajte usitnjeni češnjak, sol, obje vrste mljevene paprike, koncentrat rajčice, po želji lovorov list, lišće celera i peršina.
  5. Sve lagano promiješajte da se paprika i koncentrat rajčice blago poprže. Dodajte svježu rajčicu ili usitnjene pelate iz konzerve, ljutu papričicu pa podlijte temeljcem, toliko da se sadržaj kuha, a ne prži. Kuhajte da se povrće gotovo potpuno raspadne, a meso omekša, podlijevajući temeljcem.
  6. Ako imate namjeru dodavati krumpir ili žličnjake u čobanac, 10-15 minuta pred kraj kuhanja dodajte nešto više temeljca. Nemojte pretjerati da ne dobijete juhu. Kad ponovo provrije, dodajte krumpir narezan na kocke ili zakuhajte žličnjake.
  7. Dotjerajte solju i paprom. Poslužite vruće uz svježi kruh i po želji još koju ljutu papričicu ili feferon.