Klasika koju volimo: Špageti s Bolognese umakom

2015

Sastojci

  • 75 g sitno sjeckane dimljene slanine
  • 400 g mljevenog junećeg mesa
  • 1 glavica luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • maslinovo ulje
  • 1 lovorov list
  • 600 g pelata
  • 1 žličica koncentrata rajčice
  • 150 ml crvenog vina
  • 3 lista svježeg bosiljka
  • 100 g parmezana
  • sol
  • papar
  • goveđi temeljac
  • voda
  • 500 g špageta
10 Siječanj 2015, Komentari: 2

Jedan od najpoznatijih umaka na svijetu, Bolognese, ili prilagođen našem jeziku, bolonjez, voljeni je klasik. Bolognese potječe iz talijanske regije Emilie Romagne, a danas postoji bezbroj varijanti ovog jela.

Bolonjez će svaku tjesteninu pretvoriti u gumanski užitak. Fantastično je kako od skromnog pakiranja mljevenog mesa možete dobiti raskošno jelo.

U nekim receptima umaku Bolognese se dodaje mlijeko, koje neutralizira kiselost rajčica i vina te doprinosi kremoznosti jela. Stariji recepti ovom umaku čak dodaju jetrica, koja pridonose cjelokupnom okusu te naglašavaju kako se nekada ovaj ragu umak kuhao nekoliko sati.

U svakom slučaju, ne smije biti suviše vodenast, već gust i pomalo ljepljiv, a preporučam da ga kuhate oko sat vremena.

Za ovu priliku koristila sam juneće meso, no slobodno umak napravite s miješanim mljevenim mesom. Osim špageta, možete koristiti bilo koju tjesteninu. Talijani preporučaju tagliatelle, rigatone, ili fusille. Smatra se da je poluživanje ovog umaka uz špagete verzija recepta koja je zapravo nastala izvan Italije, a ja sam se ipak odlučila upravo za ovu kombinaciju.

Iako originalni recepti ne pretjeruju sa začinima, možete kombinirati ružmarin i majčinu dušicu. U ovoj varijanti pronaći ćete lovor i bosiljak.

bolognese-umak-detalj

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite slaninu. Dodajte sitno nasjeckani luk, česnjak i mrkvu te nastavite pržiti 7 minuta uz stalno miješanje. Dodajte mljeveno meso, koncentrat rajčice i pelate pa popirjajte. Podlijte s malo temeljca i vode. Dobro posolite i popaprite, dodajte lovor, bosiljak i vino te kuhajte sat vremena na laganoj vatri, poklopljeno.

Promiješajte svakih 10 minuta i dodajte još vode ukoliko je potrebno. Zadnjih 15 minuta otklopite kako bi tekućina isparila i umak postao gušći. Uklonite ga sa štednjaka i dodajte malo naribanog parmezana.

U većem loncu skuhajte špagete al dente u kipućoj, slanoj vodi. Ocijedite, vratite u lonac, dodajte 1/3 umaka tjestenini i dobro promiješajte.

Servirajte i na vrh dodajte još malo umaka. Posipajte parmezanom.

Vezani članci