Arancini: Pržene okruglice od riže punjene šunkom

2016

Sastojci

  • 100 g Delikates šunke
  • 250 g arborio riže
  • 700 ml vode
  • 65 g sira (ribanac)
  • 35 g maslaca
  • panko mrvice
  • 3 jaja
  • 2 žličice sušenog peršina
  • 2 žličice soli
  • ulje za prženje
24 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Arancini: Pržene okruglice od riže punjene šunkom

Arancini di riso ili okruglice od riže su sicilijansko jelo koje izgledom podsjeća na male naranče, otkud im i ime. Pune se raznim nadjevima i pohaju, a naša verzija uključuje delikatesnu šunku.

Na spomen arancina, većina ljudi pomisli na ušećerene trakice kore od naranče koje su popularna slatka grickalica u Dalmaciji. Aranici di riso su okruglice od riže koje izgledom doista podsjećaju na male naranče. Na talijanskom arancia znači naranča.

Ovi kroketi se pune mozzarellom, mljevenim mesom, gljivama i raznim povrćem. Kombinacija je bezbroj. Arancini imaju karakterističan hrskavi omotač, a za nadjev sam odlučio koristiti delikates šunku.

Oko pripreme ovih okruglica ima nešto posla i “petljanja”, ali su odlična ideja kako iskoristiti ostatke skuhane riže ili rižota.

arancini-okruglice-od-rize-03

Priprema:

Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju.

U skuhanu rižu dodajte žličicu soli, naribani sir, sušeni peršin i maslac. Sve sastojke dobro promiješajte pa u smjesu umiješajte jedan žumanjak.

Pripremljenu rižu ostavite da se ohladi kako biste je mogli oblikovati.

Ohlađenu rižu dlanovima oblikujte u manju pljeskavicu. U sredinu pljeskavice stavite šunku pa rižu oblikujte u okruglicu.

Punjene okruglice uvaljajte u mješavinu jednog razmućenog bjelanjka, dva cijela jaja i malo soli, a potom u panko ili krušne mrvice. Ako koristite krušne mrvice, preporučam da okruglice panirate dvaput kako bi vam vanjski sloj bio čvršći i hrskaviji.

Arancini se prže u dubokom ulju 30 do 60 sekundi, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Odložite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja.

Poslužite ih tople uz umak po želji.

Vezani članci