Na spomen arancina, većina ljudi pomisli na ušećerene trakice kore od naranče koje su popularna slatka grickalica u Dalmaciji. Aranici di riso su okruglice od riže koje izgledom doista podsjećaju na male naranče. Na talijanskom arancia znači naranča.
Ovi kroketi se pune mozzarellom, mljevenim mesom, gljivama i raznim povrćem. Kombinacija je bezbroj. Arancini imaju karakterističan hrskavi omotač, a za nadjev sam odlučio koristiti Delikates šunku.
Oko pripreme ovih okruglica ima nešto posla i “petljanja”, ali su odlična ideja kako iskoristiti ostatke skuhane riže ili rižota.
SASTOJCI
Priprema:
- Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju. U skuhanu rižu dodajte žličicu soli, naribani sir, sušeni peršin i maslac. Sve sastojke dobro promiješajte pa u smjesu umiješajte jedan žumanjak. Pripremljenu rižu ostavite da se ohladi kako biste je mogli oblikovati.
- Ohlađenu rižu dlanovima oblikujte u manju pljeskavicu. U sredinu pljeskavice stavite šunku pa rižu oblikujte u okruglicu.
- Punjene okruglice uvaljajte u mješavinu jednog razmućenog bjelanjka, dva cijela jaja i malo soli, a potom u panko ili krušne mrvice. Ako koristite krušne mrvice, preporučam da okruglice panirate dvaput kako bi vam vanjski sloj bio čvršći i hrskaviji.
- Arancini se prže u dubokom ulju 30 do 60 sekundi, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Odložite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja. Poslužite ih tople uz umak po želji.