Arepa je kukuruzno pecivo, svojevrsna pogačica, deblja tortilja, nezaobilazna u sjevernim kuhinjama Južne Amerike, ponajprije Kolumbiji, gdje je proglašena kulturnim nasljeđem s više od 75 različitih načina pripreme. Arepe svoj izvorni recept, gotovo nepromijenjen, po kojem se i danas rade, vuku još od vremena pretkolumbovske Amerike i Maya.
Brašno za arepu je nekad svako domaćinstvu pripremalo samo, a danas je dostupno gotovo kukuruzno brašno namijenjeno izradi arepa, tzv. masarepa. Moguće ga je nabaviti u specijaliziranim trgovinama, što je i moja preporuka ako želite dobiti izvorni okus arepe. Arepe možete pokušati napraviti kombinirajući kukuruzno brašno ili bijelo pšenično brašno i gustin, no tekstura pogačica neće biti ista.
Arepe možete pržiti, peći na gusanoj ili grill tavi, ali možete ih peći i u pećnici ili pak kombinirati.
SASTOJCI
Priprema:
- U polovicu mlake vode postepeno dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali sa žličicom soli te miješajte kuhačom ili pjenjačom kako bi razbili sve eventualne grudice brašna. Kada smjesa postane gusta, ali ju još uvijek možete miješati, dodajte ostatak vode i ostatak brašna. Na kraju tijesto premijesite rukama.
- Tijesto treba biti mekano, ali se mora moći formirati. Ostavite ga da odstoji u posudi pokrivenog deset do petnaest minuta.
- Zatim u manju posudu ulijte malo vode i par kapi ulja. Tijesto podijelite na devet kuglica pa od njih, rukama koje ste prethodno namočili vodom i uljem, formirajte pogačice promjera desetak centimetara i debljine maksimalno jedan i pol centimetar.
- Pećnicu ugrijte na 180 °C - 200 °C. Lim za pečenje obložite s papirom za pečenje te ugrijte gusanu ili grill tavu. Tavu premažite s malo ulja i stavite peći pogačice. Pecite sedam do deset minuta sa svake strane, a zatim ih premjestite na lim za pečenje.
- Nakon što ste sve pogačice ispekli na tavi i preselili na lim za pečenje, pecite ih u pećnici deset minuta. Ostavite da se malo ohlade, a zatim ih prerežite i napravite sendvič i napunite nadjevom po želji. Mi smo naše napunili sa trganom svinjetinom, domaćim ajvarom i feta sirom.