Ovo jelo inspiraciju vuče iz popularnih azijskih jela kao što su gyoze, wontoni i dr.
Kombinacijom pečenog pa kuhanog tijesta na pari s neodoljivim mesnim punjenjem brzo će postati obiteljski favorit, a super je i za druženja s prijateljima. Upravo ovakva jela razlog su zašto mi je azijska kuhinja postala najdraža svjetska kuhinja zadnjih godina.
SASTOJCI
Sastojci za tijesto:
Sastojci za punjenje:
Za posluživanje:
Priprema:
- Pomiješajte brašno i sol te napravite malu rupu u sredini i u nju ulijte vruću vodu. Miješajte sve sastojke dok ne dobijete tijesto, a zatim dobro mijesite barem još pet minuta kako bi aktivirali gluten koji se nalazi u njemu. Tijesto mora biti glatko, ali i čvrsto. Tijesto prekriveno krpom ostavite da odmori trideset minuta na sobnoj temperaturi.
- Za vrijeme odmaranja tijesta pripremite mesno punjenje. Naribajte mrkvu, a đumbir i peršin sitno nasjeckajte.
- U dubokoj tavi na maslinovom ulju prodinstajte mljeveno meso. Kada se meso malo zapeče dodajte sol, papar, sjeckani peršin i đumbir. Nastavite dinstati namirnice u tavi sve dok meso ne bude pečeno. Kada je meso gotovo umiješajte naribanu mrkvu. Dobivenu mesnu smjesu ostavite da se ohladi kako bi je mogli kasnije lakše oblikovati.
- Tijesto razvaljajte u valjak i podijelite na deset (za veće knedle) ili dvadeset jednakih dijelova (za manje knedle). Svaki komad tijesta spljoštite dlanom, te ga izvaljajte u male tortilje, sredinu tijesta ostavite deblju, a bliže rubu neka bude tanje. Sredina bi trebala biti debela oko dva do tri milimetra, dok krajevi mogu biti tanji od jednog milimetra.
- Razvaljano tijesto stavite na dlan i u sredinu stavite dvije do četiri žličice punjenja (ovisno o tome radite li deset ili dvadeset knedli). Spojite krajeve tijesta preko punjenja i dobro ih utisnite kako biste bili sigurni da se knedle neće otvoriti prilikom pečenja. Glatku stranu knedle umočite u malo vode, a zatim knedlu uvaljajte u bijeli i crni sezam.
- U dubokoj tavi na zagrijano maslinovo ulje pržite knedle dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Zatim ih okrenite na drugu stranu i podlijte s malo vode i poklopite. Nakon šest do sedam minuta maknite poklopac s tave i pustite da sva voda ispari.
- Knedle punjenje mljevenim mesom poslužite uz soja umak i mladi luk. Dobar tek!