Junetina je rado viđena namirnica u tanjurima, ma kako je pripremali. Šnicle u neodoljivim umacima, gulaši sa i bez dodataka, omotana, napunjena, sirovi ili dobro zapečeni odresci, samo su neki od načina na koju je volimo.
I ovaj recept ćete, uvjeravam vas, staviti na listu za isprobavanje. Riječ je o vrlo nezahtjevnom receptu, što ga čini odličnim izborom u dane kad nam je vrijeme za kuhanje ograničeno.
Krajnji rezultat je istovremeno dovoljno ukusan, pa čak i dekorativan da ga slobodno iskoristite kao adut za kakvu neobaveznu večeru dogovorenu u zadnji čas.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk očistite i narežite na tanje kolutove, pa ostavite sa strane.
- Odreske po potrebi lagano istucite, posolite i popaprite, utapkajte s obje strane u brašno, otresite višak i stavite na tavu s dobro ugrijanim uljem. Pecite otprilike 4-5 minuta s obje strane, a zatim odreske izvadite i ostavite na toplom pokrivene folijom ili poklopljene.
- U tavu na preostalo ulje ulijte manju količinu temeljca i njime pokupite sve karamelizirane sokove mesa, dodajte senf i dobro promiješajte da nestanu sve grudice. Ulijte i preostali temeljac i vinski ocat, promiješajte pa kuhajte na umjerenoj temperaturi dok sadržaj ne ispari na pola. Zatim dodajte na kockice narezan maslac i neprestano miješajte da se maslac otopi, a umak zgusne i dobije svilenkasti sjaj.
- Za vrijeme dok se umak kuha u ugrijanom dubokom ulju, ispržite kolutove luka. Nemojte staviti previše luka istovremeno u ulje, da se ne bi počeo kuhati, radije to učinite u dvije ili tri ture.
- Kad je luk ispržen, na tanjure stavite odreske, prelijte žlicom dvije umaka, a po vrhu rasporedite pržene kolutove luka. Sve se odlično slaže s hrskavim krumpirićima iz pećnice i svježom zelenom salatom.