×
×
Bierock: Peciva punjena mesom i kiselim kupusom
Mali zalogaji

Bierock: Peciva punjena mesom i kiselim kupusom

Mekana i mirisna brioche peciva punjena mljevenim mesom, slaninom i kiselim kupusom idealno je za ovaj zimski period.

Bierock su savršena meka i mirisna brioche peciva punjena mljevenim mesom, slaninom i kiselim kupusom. Idealan su zalogaj za zimski period, kad nam treba nešto toplo i utješno. Najfinija su kad se konzumiraju topla, ali ne razočaraju ni kad se ohlade.

Izvorno su njemačkih korijena i to potječu od onih Nijemaca koji su se bili naselili oko rijeke Volge, a kasnije tijekom 19. stoljeća emigrirali u Argentinu, gdje postoji i Bierock festival, točnije Fiesta de Pirok te u Ameriku pa su tako postali i zaštitni znak država Srednjeg Zapada, posebno Kanzasa. Pretpostavlja se da riječ bierock potječe od riječi pierogi, što je jedna od inačica punjenog tijesta.

Mogu se puniti raznim nadjevima, najčešći su upravo mljeveno meso i kupus ili kiseli kupus, koji sam ja odabrala za punjenje i koji se savršeno slaže s poprženim mljevenim mesom i slatkastim pecivima. Ja sam još dodala i malo slanine jer sa slaninom je sve bolje, zar ne? Probajte, odlično je! Savršeno za zimska druženja uz čašu vina ili pivo.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
120 minuta
uteg
BROJ OSOBA
5
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. Najprije zamijesite tijesto: u posudi izmiješajte brašno, šećer, sol i suhi kvasac. Dodajte mlako mlijeko u koje ste dodali jedno izmućeno jaje i otopljeni maslac pa uz pomoć miksera ili ručno zamijesite glatko podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna, ali nemojte pretjerati). Tijesto oblikujte u kuglu, vratite u posudu, prekrijte prozirnom folijom i pustite da se diže najmanje 60 minuta.
  2. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Luk nasjeckajte na sitno, slaninu narežite na sitnije kockice, a kiseli kupus dobro ocijedite. U dubljoj suhoj tavi popržite slaninu, kad pusti masnoću ubacite meso i popržite ga 10 minuta do zlatne boje, potom ga izvadite van u tanjur.
  3. Na istoj masnoći sotirajte luk oko 6-7 minuta, potom dodajte kupus i pirjajte 10 minuta, zatim dodajte sjemenke kima, mljevenu papriku i muškatni oraščić pa kad sve zamiriši vratite meso i sve zajedno pirjajte dodatnih 7-8 minuta. Ugasite vatru i ohladite.
  4. Uzdiglo tijesto kratko premijesite na radnoj površini i podijelite na 10 jednakih dijelova. Svaki komad razvaljajte ili razvucite rukama, nadjenite punom žlicom nadjeva pa tijesto zatvorite u kuglu (kao kad radite buhtle) i složite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Učinite to sa svim komadima tijesta.
  5. Pripremljena peciva prekrijte čistom krpom i pustite dizati još 30 minuta. Potom svako pecivo premažite izmućenim jajem u koje ste dodali žlicu mlijeka i po želji pospite kimom.
  6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 minuta, odnosno dok peciva ne poprime lijepu zlatnu boju.