×
×
Bijeli grah s rajčicama i ljutim kobasicama
Recepti

Bijeli grah s rajčicama i ljutim kobasicama

Grah s kobasicama dobro nam je znani klasik kojeg rado pripremamo i jedemo, posebno u hladnijem dijelu godine. 

Recept za ovaj grah s kobasicama je mrvicu drukčiji od graha s kobasicama kojeg mi poznajemo, baza mu je bijeli grah, tal. cannellini i pasirana rajčica – može i domaća šalša, zašto ne – i svoje korijene vuče iz Italije gdje se zove „fagioli all’uccelletto con salsiccia“ ili jednostavnije „fagioli e salsiccia“. U originalnom se receptu koriste svježe blage kobasice, tal. salsiccia, a ja sam u ovo moje današnje jelo ubacila par ljutih kobasica, čisto da pojačam kontrast.

U pripremi ovog jela možete koristiti bijeli grah koji ste prethodno namočili i skuhali, a za brzinsku varijantu odlično će se snaći i konzervirani bijeli grah s kojim ćete ovo jelo skuhati za nešto više od pola sata. Ubacite unutra i malo sitno sjeckane, dobro prodimljene slanine, a prije serviranja sve obilato popaprite i prelijte maslinovim uljem. Da, baš maslinovim uljem, ma koliko vam se možda ovo činilo čudnim, nikako nemojte preskočiti ovaj korak!

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Ljuta kobasica

Priprema:

  1. Na sitno nasjeckajte ljutiku, a slaninu narežite na manje kockice. Ako koristite suhi bijeli grah, večer prije ga namočite pa ga sutradan isperite, prelijte novom vodom, dodajte list lovora i skuhajte. Ocijedite. Ako koristite konzervirani grah, ocijedite ga, ali ga nemojte ispirati.
  2. Zagrijte dublju širu tavu pa ubacite kockice slanine i popržite ih par minuta na suho, dodajte maslinovo ulje pa ubacite sitno sjeckanu ljutiku i sve zajedno sotirajte pet minuta, potom dodajte kobasice i popecite ih par minuta sa svih strana. Podlijte bijelim vinom i kuhajte dok skroz ne ispari tekućina.
  3. Potom dodajte ocijeđeni bijeli grah, pasiranu rajčicu ili domaću šalšu, ubacite lovorov list, posolite i popaprite pa na srednje jakoj vatri kuhajte oko 25 do 30 minuta, odnosno dok se jelo ne ugusti. Prije služenja pospite svježe mljevenim paprom i obilato prelijte maslinovim uljem.