Božić: Svinjsko pečenje bez kojeg ne možemo

2013

Sastojci

  • odojak (šunka ili plećka)
  • sol
  • svinjska mast
  • po želji luk, češnjak, pivo
23 Siječanj 2013, Komentari: 7

Usprkos novim trendovima u kuhinji, kad je riječ o blagdanskoj i novogodišnjoj trpezi većina će se ipak odlučiti za sočno pečenje, bez obzira na vrstu mesa.

Osim činjenice da je pečenje najpraktičnije kad treba nahraniti veći broj ljudi, jer se kraj mesa ne mora čitavo vrijeme stajati, pa ostaje vremena i za sve druge pripreme u zadnji čas, postoje i narodna vjerovanja koja opravdavaju upravo određene vrste pečenja za prigode kojima su namijenjene.

Tako ćemo za Božić na stolu imati perad jer ona dok čeprka, nogama baca zemlju iza sebe i tako sve loše ostavlja u godini koja je za nama. Za tu priliku isprobajte pečeno pile punjeno vrganjima.

Prase naprotiv, ruje svojom njuškom naprijed i vjeruje se da će njegova konzumacija na Novu godinu donijeti napredak i u godini u koju kročimo.

Pa uz moje želje da nam u godini koja dolazi, svima krene na bolje i današnji recept.

svinjsko-pecenje-krumpir

Priprema:

Ako niste u mogućnosti nabaviti odojka, slobodno se odlučite za vratinu ili, ako volite krtije meso, krmenadle u komadu. Osim dijela sa zarezivanjem kožice, postupak pripreme je isti.

Večer ranije meso dobro osolite.

Pećnicu ugrijte na maksimum, meso premažite svinjskom mašću i u dno posude ulijte prst hladne vode.

Pecite meso otkriveno 15-20 minuta da se zapeče. Nakon toga će koža omekšati, pa je oštrim nožem zarežite (nemojte je prerezati!) da dobijete romboidnu mrežu. Osim što će tako zarezana kožica kasnije ljepše i dekorativnije izgledati na stolu, omogućiti će vam i lakše rezanje odojka, a tako zarezana će tijekom pečenja omogućiti i da se topi suvišna masnoća spremljena ispod nje, čime ćete vi na kraju dobiti slasno hrskavu, a ne žilavo masnu koricu.

Nakon zarezivanja, a pogotovo ako odojak nije pretjerano masan, što sa današnjim svinjama zna biti slučaj, ponovo sve premažite svinjskom mašću, podlijte manjom količinom vodom i vratite u pećnicu, pa pecite pokriveno, otprilike sat vremena po kili mesa, na temperaturi 200-220°C, ovisno o jačini vaše pećnice.

Nemojte podleći napasti pa isprobavati je li meso pečeno tako da ga bodete vilicom ili zarezujete, jer ćete ispustiti sve sokove iz mesa.

svinjsko-pecenje

Ako želite pečenje aromatizirati, dodaje na četvrtine narezan luk i nekoliko češnja češnjaka. Meso svakih pola sata do 45 minuta provjerite, podlijte po potrebi dodatnom količinom vode, odnosno zalijevajte kožicu ispuštenom masnoćom, da se ne isušuje.

Pred kraj pečenja, po želji, jednom ili dvaput prelijte pivom, što će vam dati intenzivniju boju, a zadnjih desetak minuta meso ponovo otkrijte da se korica zapeče. Unutrašnjost će mu naprotiv, zbog pečenja u pokrivenoj posudi ostati sočna i mekana.

Meso izvadite pa držite na toplom. Pričekajte da se dovoljno ohladi da ga možete rezati, a preostalu masnoću iskoristite za začiniti mlince, rižu ili na njoj ispecite krumpire.

Vezani članci