Na samom jugu Italije, u regiji Kampanija, braciola napoletana nije mesni odrezak pečen na roštilju ili tavi (jer u ostatku Italije braciola jest upravo odrezak). Radi se o finim, aromatičnim mesnim rolicama kuhanim u umaku od rajčica koje su simbol nedjeljnog ručka. A kako se originalno priprema braciola napoletana al sugo?
Tanko tučeni posoljeni i popapreni juneći odresci se napune mješavinom češnjaka, peršina, ribanog ovčjeg sira pecorina, pinjola i grožđica namočenih u vodi (nemojte ih izbaciti). Zarolaju se i kuhaju u umaku od rajčica barem dva sata na najlaganijoj vatri.
U Italiji se služe s kratkom tjesteninom, najčešće rigatonima ili zitima, a vi ih možete poslužiti s kojim god prilogom želite. Odlično se slažu s pireom od celera.
Smatra se da je originalni recept star preko 200 godina te da su ga u Italiju, u stvari, donijeli kuhari Francuzi koji su boravili i kuhali na dvoru Borbona u Napulju.
SASTOJCI
ZA UMAK OD RAJČICA:
Priprema:
- Grožđice barem pola sata namočite u šalici vode. Češnjak i lišće peršina nasjeckajte na sitno. Isto tako nasjeckajte luk. Sir naribajte na najsitniji dio ribeža. Juneće odreske istucite batom.
- Svaki odrezak malo posolite i popaprite, nanesite malo češnjaka i peršina, pospite sirom, dodajte žličicu pinjola i žličicu ocijeđenih grožđica pa meso zarolajte u rolicu i pričvrstite čačkalicom. Učinite to sa svakim odreskom.
- U dubljoj tavi na maslinovom ulju 5-6 minuta sotirajte sitno sjeckani luk. Dodajte pripremljene rolice pa ih popecite sa svih strana dok se lagano ne zazlate. Podlijte ih vinom i pustite kuhati dok ne ispari alkohol, oko 8-10 minuta.
- Dodajte pasiranu rajčicu koju ste izmiješali s vodom, malo posolite i popaprite, po želji dodajte koji list svježeg bosiljka. Protresite tavu i kad umak prokuha, smanjite vatru na najmanje, poklopite i pustite kuhati oko 2 sata te povremeno promiješajte.
- Zadnjih 15 minuta kuhanja maknite poklopac i pustite kuhati dok se umak od rajčica skroz ne reducira. Kušajte pa prema potrebi dosolite ili dodatno popaprite.
- Poslužite uz omiljeni prilog – kratku tjesteninu (rigatoni, penne, fusilli, ziti), rižu ili pire od krumpira ili celera.