Brzo gotovo: Palenta sa šampinjonima i pancetom

2019

Sastojci

  • ZA PALENTU:
  • 960 ml vode
  • dobar prstohvat soli
  • 150 g palente
  • 1 žličica maslaca
  • 100 g naribanog cheddar sira
  • 5–6 listića svježeg bosiljka
  • svježe mljeveni papar
  • ZA ŠAMPINJONE:
  • 100 g pancete
  • 1 manja glavica luka
  • 1–2 suhe ljute papričice
  • 500 g smeđih šampinjona
  • 20 g suhih vrganja
  • 100 ml bijelog vina
  • sol, papar
16 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Brzo gotovo: Palenta sa šampinjonima i pancetom

Svakodnevno kuhanje u pravilu treba biti brzo i jednostavno, ali i dalje ukusno i hranjivo. Upravo zbog toga palenta se nađe na našem repertoaru nekoliko puta mjesečno.

Svakodnevno kuhanje u pravilu treba biti brzo i jednostavno, ali i dalje ukusno i hranjivo.

Upravo zbog toga palenta se nađe na našem repertoaru nekoliko puta mjesečno. Obično je u onoj dobro znanoj ulozi s kiselim mlijekom ili jogurtom, ali ponekad je malo podignem kakvih dodatkom, začinima ili sirom.

U ovom jelu se vodim upravo tom filozofijom, običnoj palenti dodala sam puno ribanog sira i malo začinskog bilja, kad se ohladila izrezala sam je na kolutiće i prepekla na tavi.

Kako bi zadovoljila i proteinski dio obroka pripremila sam pirjane šampinjone uz dodatak suhih vrganja, luka i pancete. Nije moglo proći bez pancete, ipak je s njom sve ukusnije, zar ne?

sampinjoni-s-pancetom-02

Priprema:

ZA PALENTU
Vodu i sol kuhajte u srednjem loncu, kad zakuha dodajte palentu, smanjite vatru i sve dobro promiješajte. Nastavite kuhati i miješati dok palenta ne postane gusta i kremasta. Umiješajte maslac, ribani sir, svježi bosiljak i papar.

Smjesu prebacite u manju kvadratnu posudu koju ste obložili papirom za pečenje, poravnajte i ostavite da se potpuno ohladi.

ZA ŠAMPINJONE

Pancetu narežite na kockice, a luk narežite na tanke polumjesece. Šampinjone narežite na listiće, a vrganje namočite u malo vruće vode kako bi se rehidrirali.

Na velikoj tavi prepržite pancetu kako bi postala hrskava. Dodajte luk i ljute papričice, sve dobro promiješajte, nastavite kuhati dok luk ne omekša. Dodajte šampinjone i ocijeđene vrganje kratko propirjajte pa prelijte vinom. Kuhajte dok alkohol ne ispari i šampinjoni ne omekšaju.

Doradite okus solju i paprom pa maknite s vatre i poslužite.

ZA POSLUŽIVANJE

Ohlađenu palentu narežite na kolutiće pomoću modlice za kekse ili čaše. Pripremljene kolutiće palente kratko tostirajte na gril tavi ili u pećnici pod grilom, tek toliko da se zagriju i dobiju malo korice.

Poslužite odmah uz pirjane šampinjone.

Vezani članci