×
×
Brzo gotovo: Palenta sa šampinjonima i pancetom
Recepti

Brzo gotovo: Palenta sa šampinjonima i pancetom

Svakodnevno kuhanje u pravilu treba biti brzo i jednostavno, ali i dalje ukusno i hranjivo. Upravo zbog toga palenta se nađe na našem repertoaru nekoliko puta mjesečno.

Svakodnevno kuhanje u pravilu treba biti brzo i jednostavno, ali i dalje ukusno i hranjivo.

Upravo zbog toga palenta se nađe na našem repertoaru nekoliko puta mjesečno. Obično je u onoj dobro znanoj ulozi s kiselim mlijekom ili jogurtom, ali ponekad je malo podignem kakvih dodatkom, začinima ili sirom.

U ovom jelu se vodim upravo tom filozofijom, običnoj palenti dodala sam puno ribanog sira i malo začinskog bilja, kad se ohladila izrezala sam je na kolutiće i prepekla na tavi.

Kako bi zadovoljila i proteinski dio obroka pripremila sam pirjane šampinjone uz dodatak suhih vrganja, luka i pancete. Nije moglo proći bez pancete, ipak je s njom sve ukusnije, zar ne?

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

    ZA PALENTU:

    ZA ŠAMPINJONE:

Priprema:

  1. Vodu i sol kuhajte u srednjem loncu, kad zakuha dodajte palentu, smanjite vatru i sve dobro promiješajte. Nastavite kuhati i miješati dok palenta ne postane gusta i kremasta. Umiješajte maslac, ribani sir, svježi bosiljak i papar. Smjesu prebacite u manju kvadratnu posudu koju ste obložili papirom za pečenje, poravnajte i ostavite da se potpuno ohladi.
  2. Pancetu narežite na kockice, a luk narežite na tanke polumjesece. Šampinjone narežite na listiće, a vrganje namočite u malo vruće vode kako bi se rehidrirali.
  3. Na velikoj tavi prepržite pancetu kako bi postala hrskava. Dodajte luk i ljute papričice, sve dobro promiješajte, nastavite kuhati dok luk ne omekša. Dodajte šampinjone i ocijeđene vrganje kratko propirjajte pa prelijte vinom. Kuhajte dok alkohol ne ispari i šampinjoni ne omekšaju. Doradite okus solju i paprom pa maknite s vatre i poslužite.
  4. Ohlađenu palentu narežite na kolutiće pomoću modlice za kekse ili čaše. Pripremljene kolutiće palente kratko tostirajte na gril tavi ili u pećnici pod grilom, tek toliko da se zagriju i dobiju malo korice. Poslužite odmah uz pirjane šampinjone.