'Brzi' domaći ćevapi u umaku od kajmaka

2017

Sastojci

  • Za 8 većih ćevapa:
  • 450 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žličice mljevenog papra
  • 1,5 žličica soli
  • Za umak od kajmaka:
  • 150 g kajmaka
  • 50 ml temeljca
12 Siječanj 2017, Komentari: Komentari isključeni za ‘Brzi’ domaći ćevapi u umaku od kajmaka

Osnovni recept za brzo pripremljene domaće ćevape je nešto što svatko treba imati pri ruci. Za ekstra užitak, pridružite im domaće lepinje i umak od kajmaka.

Složit ćete sa mnom kada kažem da su ćevapi ili ćevapčići jedno od najpoznatijih i najpopularnijih jela naše šire regije.

Svako područje ima neki svoj trik, “tajni” začin ili neizostavan korak u pripremi ćevapa zbog kojeg se smatra da su upravo njihovi ćevapi originalni i najbolji. Stoga nije čudno što se vode mnoge rasprave oko toga čiji recept je onaj pravi.

U tradicionalnim receptima se navodi kako se “pravi” ćevap radi od mesa junetine i janjetine u okvirnom omjeru od 70:30 u korist junetine. Pritom se pazi da komadi junetine nisu previše krti i da meso ima određenu masnoću koja će povezati ćevap.

Meso je potrebno narezati na kockice, dodati oko 3-4 režnja protisnutog češnjaka na 1 kg mesa, 50 ml mineralne vode, soli i papra po želji te ostaviti da smjesa odleži preko noći.

Ćevape je potrebno sitno samljeti, a nećete pogriješiti ako meso dva puta provučete kroz mašinu za mljevenje.

U ovom receptu ćemo jednako ukusne ćevape napraviti u puno kraćem vremenu u odnosu na tradicionalne recepte. Ekstra dodatak je umak od kajmaka, a ako ne vjerujete u ćevape bez lepinje, napravite ih po ovom receptu.

cevpcici-u-umaku-od-kajmaka-detalj

Priprema:

Mljeveno meso dodatno usitnite u električnoj sjeckalici ili mašini za mljevenje mesa. Prebacite ga u zdjelu i dodajte protisnuti češnjak, sol i papar. U smjesu možete dodati i malo crvene mljevene paprike, ako vam paše okusom.

Sastojke dobro promiješajte rukama, a zatim je ostavite barem pola sata u hladnjaku kako bi se proželi okusi svih sastojaka.

Ćevape ćete najlakše oblikovati tako da položite smjesu na drvenu dasku i oblikujete je u pravokutni oblik jednake debljine. Podijelite ga nožem na 8 jednakih dijelova pa od svakog oblikujte po jedan ćevap.

Ćevape je najbolje peći na roštilju, a u nedostatku istog, dostajat će i obična grill tava.

Umak od kajmaka pripremite tako da kajmak zagrijete u dubljoj tavi. Kad se počne “topiti” dodajte mu 50 ml temeljca i začinite solju i paprom.

Pustite da umak počne ključati, zatim smanjite vatru i tako ga nastavite kuhajte uz povremeno miješanje još 6-7 minuta.

Ćevape poslužite prelivene s umakom od kajmaka uz svježe nasjeckani luk uz nezaobilazne lepinje.

Vezani članci