Složit ćete sa mnom kada kažem da su ćevapi ili ćevapčići jedno od najpoznatijih i najpopularnijih jela naše šire regije.
Svako područje ima neki svoj trik, “tajni” začin ili neizostavan korak u pripremi ćevapa zbog kojeg se smatra da su upravo njihovi ćevapi originalni i najbolji. Stoga nije čudno što se vode mnoge rasprave oko toga čiji recept je onaj pravi.
U ovom receptu ćemo jednako ukusne ćevape napraviti u puno kraćem vremenu u odnosu na tradicionalne recepte. Ekstra dodatak je umak od kajmaka, a ako ne vjerujete u ćevape bez lepinje, napravite ih po ovom receptu.
SASTOJCI
ZA UMAK OD KAJMAKA:
Priprema:
- Mljeveno meso dodatno usitnite u električnoj sjeckalici ili mašini za mljevenje mesa. Prebacite ga u zdjelu i dodajte protisnuti češnjak, sol i papar. U smjesu možete dodati i malo crvene mljevene paprike, ako vam paše okusom.
- Sastojke dobro promiješajte rukama, a zatim je ostavite barem pola sata u hladnjaku kako bi se proželi okusi svih sastojaka.
- Ćevape ćete najlakše oblikovati tako da položite smjesu na drvenu dasku i oblikujete je u pravokutni oblik jednake debljine. Podijelite ga nožem na 8 jednakih dijelova pa od svakog oblikujte po jedan ćevap.
- Ćevape je najbolje peći na roštilju, a u nedostatku istog, dostajat će i obična grill tava.
- Umak od kajmaka pripremite tako da kajmak zagrijete u dubljoj tavi. Kad se počne "topiti" dodajte mu 50 ml temeljca i začinite solju i paprom. Pustite da umak počne ključati, zatim smanjite vatru i tako ga nastavite kuhajte uz povremeno miješanje još 6-7 minuta.
- Ćevape poslužite prelivene s umakom od kajmaka uz svježe nasjeckani luk uz nezaobilazne lepinje.