×
×
Cornish pasty: Britanske pite s junetinom i povrćem
Recepti

Cornish pasty: Britanske pite s junetinom i povrćem

Pasty su pečene pite, punjene slanim nadjevima, koje su vrlo popularne diljem Velike Britanije. Toliko su raznolike i rasprostranjene da se smatraju svojevrsnim nacionalnim specijalitetom.

Od svih pita najpoznatije su one iz grofovije Cornwall zvane, a kako drugačije, Cornish pasty.

Mnogo se raspravljalo o njihovom geografskom podrijetlu zbog kojeg su se u Cornwallu čak prepirali sa susjednim Devonom. Pravo podrijetlo ovog jela zapravo je nemoguće sa sigurnošću utvrditi.

Čini se ipak da je Cornwall bio uvjerljiviji u svojim tvrdnjama jer Cornwallske pite od 2011. godine nose zaštićenu geografsku oznaku.

Zašto su ove pite rudarsko jelo

Predaja o nastanku ovog specijaliteta kaže da je nastao iz same potrebe. Naime, Cornwall je regija bogata rudama pa su mnogobrojni rudari nosili ove pite sa sobom u rudnik kao topli obrok na poslu. Tijesto kojim je nadjev tada bio omotan služilo je kao jednokratna, prijenosna “posudica za jelo”.

Rudari nisu stizali izaći iz rudarskog okna za vrijeme ručka pa je ovako pripremljen gablec za njih bio idealno rješenje.

Tijesto, koje je dovoljno čvrsto i kompaktno, održavalo je nadjev toplim, a rub na kojem je tijesto spojeno služilo im je kao drška koju su primali prljavim rukama i kasnije bacali.

S vremenom su pite evoluirale i raširile se diljem zemlje pa su danas vrlo popularna užina, ručak ili čak obiteljska večera poslužena uz umak i kuhani grašak. Postoje mnoge varijante i recepture za samo tijesto, ali i za nadjeve. Ipak da bi se jedna pita nazvala cornwallskom mora zadovoljiti neka stroga pravila.

Što pitu čini cornwallskom

Prvo i osnovno pita (pasty) mora biti napravljena u grofoviji Cornwall što je samo po sebi jasno. Osim toga pita mora biti napravljena od grubog i čvrstog tijesta nalik lisnatom. Tijesto se nadjeva sirovim povrćem i mesom te mora biti preklopljeno i spojeno specifičnim isprepletenim rubom sa bočne strane.

Povrće kojim se pita nadjeva također je propisano i to su uvijek luk, krumpir i podzemna koraba. Umjesto podzemne korabe ponekad se koristi obična repa ili (netradicionalno) mrkva. Meso mora biti juneće, najčešće ramstek, potrbušina ili lopatica. Meso, kao i povrće, treba biti narezano na kockice te dobro začinjeno samo solju i paprom. Sa začinima u ovom slučaju zbilja ne treba štedjeti.

Tijesto koje drži nadjev je čvrsto tijesto, najbliže lisnatom, iako znatno čvršće od klasičnog lisnatog. Ono se mijesi s masnoćom i vodom te ga treba dobro umijesiti kako bi postalo elastično i moglo se oblikovati. Masnoća koja se tradicionalno koristila za njegovu izradu bio je loj, ali danas su to najčešće kombinacija masti i maslaca.

Iako se na prvi pogled radi o vrlo jednostavnom jelu s dostupnim i skromnim namirnicama, mnogo je savjeta i teorija kako ga napraviti na pravi način i dobiti najbolje rezultate.

Ja sam se u svojoj izradi držala nekoliko osnovnih pravila i mogu reći da sam vrlo zadovoljna konačnim rezultatom. Iako moje pite nikako ne mogu biti cornwallske jer su napravljene u centru Zagreba, sigurna sam da bi mogle proći kao jedan dobar gablec u svakom hrvatskom (a i britanskom) domu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
2
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Ramstek

    ZA TIJESTO:

    ZA NADJEV:

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte brašno i sol pa im dodajte mast i maslac. Prstima utrljajte masnoću u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu. Dodajte svih 175 ml hladne vode i zamijesite čvrsto tijesto. Prebacite tijesto na radnu plohu i dobro ga umijesite kako bi postalo glatko i sjajno. Mijesite najmanje 5-6 minuta pa tijesto omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjak na pola sata.
  2. Dok se tijesto hladi pripremite nadjev. Junetinu narežite na kockice, luk nasjeckajte, a krumpir i repu (ili mrkvu) ogulite i narežite na kockice kao i meso. Sve dobro pomiješajte i začinite solju i paprom.
  3. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka i podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki će imati oko 200 g. Svaki komad tijesta razvaljajte u krug promjera 25 cm. Na sredinu kruga stavite četvrtinu pripremljenog nadjeva.
  4. Tijesto pažljivo preklopite te ga na rubovima stisnite prstima kako bi se sve spojilo. Sada spojeni rub pažljivo zarolajte kako bi dobili specifičan i dekorativan oblik.
  5. Formirane pite prebacite na lim obložen papirom za pečenje pa svaki premažite s malo umućenog jaja. Pecite ih u pećnici koju ste zagrijali na 180 °C oko sat vremena.
  6. Kada su pečene ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade i zatim poslužite. Najbolje su tople, ali i hladne su vrlo ukusne.