Crostini su kao predjelo rasprostranjeni u cijeloj Italiji, a svoje podrijetlo vuku još iz srednjeg vijeka. Tada su talijanski težaci svoje obroke jeli poslužene na kriškama kruha jer je njih bilo jednostavnije ponijeti u polje od keramičkih tanjura koje često nisu ni imali.
Iako je podrijetlo ovog jela vrlo skromno ono je danas poznato u cijelom svijetu. Crostini su idealni zalogajčići za zabave i druženja. Ovisno o sastojcima za koje se odlučite mogu se lijepo sparivati i s vinima i s pivom.
Za njihovu izradu potreban je minimalan trud, ali uz malo mašte oni mogu postati zvijezde svake zabave pa tako i dočeka Nove godine.
Ne postoje stroga pravila što možete sve staviti na ove prepečene komadiće kruha, iskoristite sve ono što volite i poigrajte se okusima i teksturama, a ja vam donosim nekoliko meni omiljenih kombinacija.
Crostini s ricotta sirom i pečenim cherry rajčicama
Sastojci:
10 kriški kruha (poput ciabatte)
maslinovo ulje
250 g cherry rajčica
krupna morska sol, papar
200 g ricotta sira
svježi bosiljak
Kruh posložite na lim obložen papirom za pečenje. Poškropite ga s maslinovim uljem i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C. Pecite ga desetak minuta dok ne postane hrskav.
Cherry rajčice operite, posložite ih u posudu za pečenje, polijte s malo maslinovog ulja te ih posipajte solju i paprom. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C desetak minuta ili dok ne omekšaju.
Na pečene kriške kruha stavite po jednu žlicu ricotta sira. Na sir stavite pečene rajčice i listiće bosiljka. Po želji još posolite i pokapajte s maslinovim uljem.
Crostini s džemom od luka i pancetom
Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja
300 g crvenog luka, sitno narezanog
1 grančica timijana
2 žlice smeđeg šećera
2 žlice aceto balsamico octa
10 kriški kruha (poput ciabatte)
maslinovo ulje
100 g pancete tanko narezane
Zagrijte maslinovo ulje pa prepržite luk i grančicu timijana. Kada se luk karamelizira dodajte dvije žlice šećera i aceto balsamico.
Kuhajte sve dok se svi sastojci ne prožmu. Dolijte vode da prekrije luk, smanjite vatru i kuhajte dok se luk ne pretvori u smjesu nalik džemu. Okus doradite solju.
Pancetu prepecite na suhoj tavi da postane hrskava. Na pečene kriške kruha stavite po žlicu džema od luka i komadiće pancete.
Crostini s pršutom i pečenim cherry rajčicama
Sastojci:
10 kriški kruha (poput ciabatte)
maslinovo ulje
250 g cherry rajčica
krupna morska sol, papar
200 g pršuta
svježi bosiljak
Kruh posložite na lim obložen papirom za pečenje. Poškropite ga s maslinovim uljem i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C. Pecite ga desetak minuta dok ne postane hrskav.
Cherry rajčice operite, posložite ih u posudu za pečenje, polijte s malo maslinovog ulja te ih posipajte solju i paprom. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C desetak minuta ili dok ne omekšaju.
Na pečene kriške kruha stavite po nekoliko pečenih rajčica i po krišku zarolanog pršuta. Dodajte i listiće bosiljka te još maslinovog ulja.
Pizza crostini
Sastojci:
200 ml pasirane rajčice
½ žličice soli
1 žličica origana
10 kriški kruha (poput ciabatte)
maslinovo ulje
125 g mozzarella sira, narezanog na šnite
150 g trajne kobasice, tanko narezane
bosiljak
Pomiješajte pasiranu rajčicu s origanom i solju. Kruh posložite na lim obložen papirom za pečenje, na svaku krišku stavite po žlicu umaka od rajčice. Na umak od rajčice stavite po jednu šnitu mozzarelle i nekoliko kolutića kobasice.
Pecite ovako pripremljene crostine u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 ˚C. Pecite ih desetak minuta tek toliko da kruh postane hrskav, a sir se otopi.