Kebab potječe s Bliskog istoka i odnosi se na mljeveno ili narezano meso koje se peče otvorenoj vatri na drvenim ili metalnim ražnjićima. Doner kebab čini meso pečeno na rotirajućem štapu ili šipci koje se reže nožem i poslužuje u pecivu ili na tanjuru uz prilog.
Najčešća vrsta mesa koja se koristi za pripremu tradicionalnog kebaba je janjetina iako su popularne i druge vrste poput govedine i junetine pa čak i piletine.
Ako ste ljubitelj kebaba, sigurno će vam biti drago čuti da ga možete pripremiti kod kuće, u domaćoj verziji, bez posebnog pribora.
SASTOJCI
Priprema:
- Juneći odrezak očistite od viška masnoće i narežite ga na tanke dugačke trake. Što tanje narežete meso to će kebab biti sličniji kupovnom gdje se meso reže električnim nožem, ali ako volite konkretnije i sočnije komade mesa, narežite ga na željenu debljinu.
- Mesu dodajte luk narezan na šnite i začine po želji. Sol, papar i crvena paprika su za mene neophodni začini, a uz kurkumu i mljeveni kim postići ćete poseban i neodoljiv okus marinade, a s njom kasnije i mesa. Prelijte sve s nekoliko žlica maslinovog ulja, dobro promiješajte i pustite da se meso marinira u hladnjaku barem sat vremena.
- Za vrijeme mariniranja pripremite sve priloge koje ćete poslužiti uz kebab. Crveno ili zeleno zelje odlično pašu uz začinjeno meso. Rajčica će kebabu dati dodatnu sočnost. Možete koristiti i svježi luk, mrkvu, zelenu salatu, kisele krastavce, a na kraju ne zaboravite i na umak.
- Najčešće se koriste umaci na bazi vrhnja, limuna i začinskog bilja. Ako želite pikantan umak, slobodno mu dodajte ljutu paprike ili čili. Ja sam umjesto umaka koristio samo svježi kravlji sir.
- Uz meso na tavi se peku i kobasice. Njih prije pečenja narežite na trakice debljine mesa, ili ih možete još i tanje narezati kako bi na kraju bile što hrskavije.
- Marinirano meso s lukom i kobasice stavite peći na suhu tavu i na srednje jaku vatru. Pecite sve oko 10-15 minuta odnosno dok meso počne dobivati hrskavu koricu. Kebab poslužite s prilozima dok je meso još vruće i hrskavo.