Kako napraviti domaći kebab od junetine i kobasica

2015

Sastojci

  • 400 g odreska od junećeg buta
  • 170 g Ljute kobasice
  • 100 g luka
  • sol, papar
  • crvena paprika
  • mljeveni kim
  • kurkuma
  • maslinovo ulje
  • crveno zelje
  • rajčica
  • kiseli krastavci
  • mrkva
  • svježi kravlji sir
  • lepinja ili pita kruh
30 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Kako napraviti domaći kebab od junetine i kobasica

Kebab je popularno fast food jelo koje vrlo lako možete pripremiti kod kuće, u domaćoj verziji, pri čemu vam neće biti potreban neki poseban pribor.

Kebab potječe s Bliskog istoka i odnosi se na mljeveno ili narezano meso koje se peče otvorenoj vatri na drvenim ili metalnim ražnjićima. Doner kebab čini meso pečeno na rotirajućem štapu ili šipci koje se reže nožem i poslužuje u pecivu ili na tanjuru uz prilog.

Najčešća vrsta mesa koja se koristi za pripremu tradicionalnog kebaba je janjetina iako su popularne i druge vrste poput govedine i junetine pa čak i piletine.

Ako ste ljubitelj kebaba, sigurno će vam biti drago čuti da ga možete pripremiti kod kuće, u domaćoj verziji, bez posebnog pribora.

Moj prvi domaći kebab bio je napravljen od kobasica pečenih u pećnici. Kobasice je dovoljno tanko narezati na šnite i na visokoj temperaturi ispeći do željene hrskavosti. Kobasice su zbog masnoće pogodne za pripremu u pećnici dok je krtije meso bolje ispeći u tavi.

Kasnije sam uz kobasice dodavao i razno meso, nekada čak i ostatke pečenja koji uz malo začina i brzo prženje na tavi lako postanu savršeni dodatak kebabu.

Kebab u nastavku kombinira dvije vrste mesa, junetinu i kobasice, jake začine i puno svježeg povrća koje se odlično slaže s mesom.

kebab-detalj

Priprema:

Juneći odrezak očistite od viška masnoće i narežite ga na tanke dugačke trake. Što tanje narežete meso to će kebab biti sličniji kupovnom gdje se meso reže električnim nožem, ali ako volite konkretnije i sočnije komade mesa, narežite ga na željenu debljinu.

Mesu dodajte luk narezan na šnite i začine po želji. Sol, papar i crvena paprika su za mene neophodni začini, a uz kurkumu i mljeveni kim postići ćete poseban i neodoljiv okus marinade, a s njom kasnije i mesa. Prelijte sve s nekoliko žlica maslinovog ulja, dobro promiješajte i pustite da se meso marinira u hladnjaku barem sat vremena.

Za vrijeme mariniranja pripremite sve priloge koje ćete poslužiti uz kebab. Crveno ili zeleno zelje odlično pašu uz začinjeno meso. Rajčica će kebabu dati dodatnu sočnost. Možete koristiti i svježi luk, mrkvu, zelenu salatu, kisele krastavce, a na kraju ne zaboravite i na umak.

Najčešće se koriste umaci na bazi vrhnja, limuna i začinskog bilja. Ako želite pikantan umak, slobodno mu dodajte ljutu paprike ili čili. Ja sam umjesto umaka koristio samo svježi kravlji sir.

Uz meso na tavi se peku i kobasice. Njih prije pečenja narežite na trakice debljine mesa, ili ih možete još i tanje narezati kako bi na kraju bile što hrskavije.

Marinirano meso s lukom i kobasice stavite peći na suhu tavu i na srednje jaku vatru. Pecite sve oko 10-15 minuta odnosno dok meso počne dobivati hrskavu koricu. Kebab poslužite s prilozima dok je meso još vruće i hrskavo.


Voliš kobasice? Odlično! Klikni na gumb, prijavi se na Volim meso newsletter i besplatno preuzmi svoju .pdf knjižicu ‘Volim kobasice’!

PREUZMI VOLIM KOBASICE KNJIŽICU!


Vezani članci