Faširance volimo jesti uz razne priloge, ali jeste li probali ove u umaku od gljiva i luka?
Sočne, deblje faširance ušuškajte u gusti umak koji ćete jednostavno pripremiti, dovoljna je čak samo jedna tava. A onda odlučite o prilogu, nama je savršeno pasao klasični pire krumpir.
SASTOJCI
ZA UMAK:
Priprema:
- Luk narežite na tanke polumjesece, a gljive na kriške.
- U veliku zdjelu dodajte mljeveno meso i razradite ga. Ubacite češnjak u prahu, dimljenu papriku, timijan, krušne mrvice, jaje, sol i papar. Dobro promiješajte pa ulijte 2-3 žlice povrtnog temeljca. Smjesu miješajte dok ne postane ujednačena i kompaktna.
- Od smjese oblikujte četiri mesne polpete. U tavi zagrijte ulje.
- Na ulju ispecite faširance, otprilike 5 minuta sa svake strane. Izvadite ih iz tave, poklopite i krenite na pripremu umaka.
- U istu tavu dodajte luk (prema potrebi ulijte još malo maslinovog ulja). Dodajte mu timijan i pržite 3-4 minute. Kad luk omekša ubacite gljive, pirjajte ih oko 5 minuta. Dodajte brašno, promiješajte pa ulijte temeljac.
- Pustite da umak kuha povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Posolite ga pa vratite faširance u umak i još kratko kuhajte da se prožmu svi okusi.
- Faširance poslužite uz omiljeni prilog, poput pire krumpira.