Dutch baby palačinka drugačija je od prosječne palačinke. Prilično je velika, peče se u pećnici, a po svojoj nabujalosti više podsjeća na jorkširski puding. Iako ime sugerira nizozemsko podrijetlo, poznate su i kao njemačke palačinke, a povijest kaže da su zapravo nastale u SAD-u.
Češće se možda jedu u slatkoj verziji, ali mi nismo mogli propustiti priliku da je „popravimo“s pravim delicijama–seljačkom šunkom, burratom i pestom. Kod posluživanja, na stol je zbog atraktivnosti donesite u komadu, a potom režite na kriške.
SASTOJCI
Za pesto
Za ukrašavanje:
Priprema:
- U sjeckalici ili mužaru pomiješajte listove baby špinata i blitve (možete odabrati i bosiljak, rikulu…), češnjak, orahe i parmezan. Posolite i popaprite pa zatim izmiksajte. Potom u nekoliko navrata dodajte ulje i miksajte, a na kraju i sok limuna. Pesta ćete dobiti više nego što je potrebno za ovaj recept pa ostatak pospremite za drugi dan za ručak uz npr. tjesteninu.
- U zdjeli razmutite jaja (6 većih ili 8 manjih) te ulijte mlijeko. U drugoj većoj zdjeli pripremite brašno, posolite ga i popaprite. Promiješajte pa ulijte smjesu od jaja. Pjenjačom izmiješajte u jednoličnu smjesu pa dodajte nasjeckani svježi vlasac.
- U većoj tavi (promjera 30 cm) rastopite maslac tako da obložite cijelu tavu njime. Ulijte smjesu s jajima i pecite na 220 °C oko 20 minuta. Smjesa će u pećnici jako nabujati. No, potom je izvadite van i pustite da splasne.
- Nakon što je splasnula, premažite je pestom. Dodajte narezanu burratu i kriške seljačke šunke. Na sve dodajte dva jaja, kao da radite jaja na oko. Vratite u pećnicu i pecite još 10-15 minuta, dok jaja nisu gotova.
- Izvadite iz pećnice pa jaja posolite, popaprite i pospite mrvljenim čilijem, prema želji. Dodajte klice i pospite listićima bosiljka te poslužite toplo.