Enchilada s junetinom i umakom od avokada

2015

Sastojci

  • 2 juneća odreska (2x400g)
  • 330 g avokada
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 4 dl povrtnog temeljca
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 1 šaka sjeckanog lista peršina
  • sok 1 limete
  • OSTALO:
  • kukuruz
  • rajčica
  • sir
6 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Enchilada s junetinom i umakom od avokada

Enchilada je odličan izbor jela za goste. U ovom receptu, tortilje su "pakiranje" za ukusnu kombinaciju srednje pečenog odreska, umaka od avokada i povrća.

U direktnom starinskom prijevodu sa španjolskog, enchilada ili izvorno enchilar bi značilo “začiniti s chilijem”. Enchilada je još jedno od izvedenih jela koje se priprema s tortiljama.

Od originalne verzije proizašao je veliki broj raznih varijacija tog recepta. Enchilade se danas pune s gotovo svim zamislivim namirnicama, a sve ih krasi pikantni umak kojim su prelivene.

Iako nije nigdje navedeno da se enchilada mora peći, većina varijacija ovog jela se upravo “finišira” u pećnici.

U ovom receptu želim staviti fokus na ukusnu junetinu i kombinaciju s umakom od avokada, dok je tortilja samo pakiranje u kojem se poslužuje ova zanimljiva i ukusna kombinacija okusa.

Uz navedene glavne namirnice, lako se kombinira brojno drugo povrće i dodaci koje možete koristiti prema želji. Ako želite atraktivno poslužiti ovo jelo, predlažem da savršeno srednje pečeni juneći odrezak razrežete pred gostima i dozvolite im da si svatko sam napuni enchiladu po želji prije stavljanja u pećnicu.

enchilade-s-teletinom-detalj

Priprema:

Za pripremu ovih enchilada, trebat će vam veliki i debeli juneći odresci. Ja sam koristio odreske od 400 grama debljine oko 2 cm.

Začinite ih sa svake strane s bijelim paprom, češnjakom u granulama i soli. Utrljajte začine te oba odreska prelijte s maslinovim uljem. Ostavite ih da se mariniraju dok pripremate umak od avokada.

Na otopljenom i zagrijanom maslacu prepržite dvije jušne žlice oštrog brašna. Pržite brašno oko 2 minute pazeći da vam se ne stvore grudice. Zatim zapršku prelijte s temeljcem i pustite je da zavrije.

Kada temeljac zavrije, smanjite vatru i dozvolite da se temeljac reducira. Kada se je temeljac dovoljno zgusnuo, dodajte kiselo vrhnje i miješanjem ga kuhajte još par minuta.

Probajte nabaviti zreli avokado kako bi umak imao što kremastiju teksturu.

Očišćeni avokado stavite u sjeckalicu zajedno sa šakom sviežeg lista peršina te sokom cijele limete. Prelijte sve gustim temeljcem i miksajte dok se svi sastojci pretvore u gusti umak.

Temeljac dodavajte postupno, u manjim količinama, dok ne dobijete željenu gustoću umaka. Kušajte umak i po potrebi ga dodatno začinite s malo soli.

Juneće odreske možete ispeći na roštilju, ali i grill tava će sasvim dobro poslužiti svrsi.

Odreske stavite peći na zagrijanu vruću tavu te ih, bez diranja i okretanja, pecite oko 3,5 do 4 minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Vrijeme pečenja ovako debelih odrezaka je idealno da dobijete srednje pečeni odrezak. Ako volite jače pečeni odrezak, pecite ga koju minutu duže sa svake strane.

Kada su odresci gotovi, nožem ih narežite na tanke trake pa ih usitnite na manje komade.

Ne postoji pravilo kod slaganja enchilada. Ja sam stavljao prvo junetinu, zatim umak od avokada, a na kraju povrće. Zamotajte tortilje te ih slažite u pekač.

Posložene tortilje prelijte s umakom od avokada te naribanim sirom. Zapecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, par minuta, dovoljno da se sir rastopi. Poslužite ih tople.

Vezani članci