Dizana gibanica s mljevenim mesom

2016

Sastojci

  • Tijesto:
  • 350 g glatkog pšeničnog brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 vrećica kvasca ili pola kocke svježeg kvasca
  • 60 g maslaca ili svinjske masti
  • 2 dcl kiselog vrnja
  • Nadjev:
  • 400 g miješanog mljevenog mesa
  • ½ glavice luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 jaja
  • pola žlice brašna
  • malo ulja
  • sol, papar
  • crvena paprika u prahu
  • svježi peršin
  • 1 jaje za premaz
12 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Dizana gibanica s mljevenim mesom

Gibanica s mesom nije komplicirana za napraviti, a rezultat je vizualno vrlo privlačan, stoga je idealna za vikende, blagdane i posebne prigode.

Nema ništa ljepše i ugodnije od domaćeg tijesta i raznoraznih pečenja u zimsko vrijeme, od kojih miriše cijela kuća. Današnji recept dokaz je da dizane rolade i gibanice nisu rezervirane samo za kolače. Ovakvo tijesto odlično je i u slanim, mesnim varijantama.

Tijesto je slično tijestu za kruh, ali bogatije jer u njega stavljamo maslac (ili svinjsku mast) i vrhnje, a slobodno ga oplemenite i začinom koji se dobro slaže uz meso (sušenim peršinom, češnjakom u prahu, ili pak mljevenom crvenom paprikom). Tijesto se ne treba dugo dizati, dovoljno je pola sata na toplom mjestu u pokrivenoj posudi.

Za nadjev koristite mljeveno meso koje je potrebno prethodno prodinstati na luku te začiniti solju, paprom i malo crvene paprike. Nadjev je dobro povezati razmućenim jajima i s malo brašna, kako bi bio kompaktan pri pečenju.

Gibanica je jednako dobra topla i hladna. Od navedenih sastojaka dobit ćete jednu štrucu, ukoliko vam je potrebna veća količina, sastojke udvostručite.

gibanica-s-mljevenim-mesom-detalj

Priprema:

Na ulju prodinstajte sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mljeveno meso i začinite solju, paprom i paprikom u prahu. Kad je meso dinstano, ostavite ga da se ohladi. Potom u njega umiješajte sitno sjeckani peršin, dva razmućena jaja i pola žlice brašna.

Za tijesto pomiješajte brašno, sol, kvasac, kiselo vrhnje koje ste izvadili da postigne sobnu temperaturu i otopljeni maslac te zamijesite glatko tijesto. Pustite ga da počiva na toplom u poklopljenoj zdjeli pola sata.

Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjeloj podlozi u oblik pravokutnika. Po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev i zarolajte, počevši od dulje stranice pravokutnika. Roladu premjestite na pleh na kojega ste stavili papir za pečenje. Premažite ju razmućenim jajetom.

Pećnicu ugrijte na 180°C. Gibanicu pecite oko 35 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Kad se gibanica malo prohladi, režite na šnite i poslužite.

Vezani članci