Nema ništa ljepše i ugodnije od domaćeg tijesta i raznoraznih pečenja u zimsko vrijeme, od kojih miriše cijela kuća. Današnji recept dokaz je da dizane rolade i gibanice nisu rezervirane samo za kolače. Ovakvo tijesto odlično je i u slanim, mesnim varijantama.
Tijesto je slično tijestu za kruh, ali bogatije jer u njega stavljamo maslac (ili svinjsku mast) i vrhnje, a slobodno ga oplemenite i začinom koji se dobro slaže uz meso (sušenim peršinom, češnjakom u prahu, ili pak mljevenom crvenom paprikom). Tijesto se ne treba dugo dizati, dovoljno je pola sata na toplom mjestu u pokrivenoj posudi.
Za nadjev koristite mljeveno meso koje je potrebno prethodno prodinstati na luku te začiniti solju, paprom i malo crvene paprike. Nadjev je dobro povezati razmućenim jajima i s malo brašna, kako bi bio kompaktan pri pečenju.
Gibanica je jednako dobra topla i hladna. Od navedenih sastojaka dobit ćete jednu štrucu, ukoliko vam je potrebna veća količina, sastojke udvostručite.
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
ZA NADJEV:
Priprema:
- Na ulju prodinstajte sitno sjeckani luk i češnjak pa dodajte mljeveno meso i začinite solju, paprom i paprikom u prahu. Kad je meso dinstano, ostavite ga da se ohladi. Potom u njega umiješajte sitno sjeckani peršin, dva razmućena jaja i pola žlice brašna.
- Za tijesto pomiješajte brašno, sol, kvasac, kiselo vrhnje koje ste izvadili da postigne sobnu temperaturu i otopljeni maslac te zamijesite glatko tijesto. Pustite ga da počiva na toplom u poklopljenoj zdjeli pola sata.
- Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjeloj podlozi u oblik pravokutnika. Po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev i zarolajte, počevši od dulje stranice pravokutnika. Roladu premjestite na pleh na kojega ste stavili papir za pečenje. Premažite ju razmućenim jajetom.
- Pećnicu ugrijte na 180 °C. Gibanicu pecite oko 35 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Kad se gibanica malo prohladi, režite na šnite i poslužite.