Grah s kranjskom kobasicom i kiselim zeljem

2015

Sastojci

  • 500 g suhog graha
  • 500 g kiselog zelja
  • 1 luk
  • 1 veća mrkva
  • 2 žličice mljevene crvene paprike
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 žlice brašna
  • malo brašna za zapršku
  • svinjska mast
  • sol
  • papar
  • 1 lovorov list
  • špek
  • kožica od špeka
  • 200 g Kranjske kobasice
20 Siječanj 2015, Komentari: 2

Jedno od jela koje zasigurno obilježavaju zimu, posebice u kontinentalnom dijelu zemlje svakako je grah s kiselim zeljem. Ovaj tradicionalni tanjur nezaobilazan je čim padnu temperature.

Jela na žlicu čuvaju zdravlje i podižu imunitet. Poznato je kako zelje obiluje vitaminom C. Okrepljujući tanjur ovakvog jela instantno podiže raspoloženje, kaže se da grije dušu i tijelo i upravo je ono što nam treba nakon napornog dana, ili vremena provedenog na hladnom zraku.

Najbolje od svega je što si pripemom ovog jela možete osigurati ručak i za sljedeći dan, ako skuhate veću količinu. Grah i zelje je navodno još bolje drugi dan, poput sarme. Često se priprema uz kuhani buncek ili svinjska rebrica, no poznato je da se u grah i zelje stavljaju i kobasice.

Ja sam ovaj ručak pripremila s finim kranjskim kobasicama i špekom. Kombinacija arome dimljenog mesa i kiselog zelja zaista je dobitna, a ovakva jela na žlicu sigurno nas podsjećaju na mamin ili bakin ručak. Postoji, dakle, nekoliko varijanti jela, s obzirom na dodatke, no dobro je uvijek koristiti neki oblik suhog/dimljenog mesa.

Zapršku možete dodati na početku ili pred kraj, no jedna je stvar važna, a to je da ovom jelu (kao većini variva) date dovoljno vremena za kuhanje, kako bi se svi okusi dobro proželi.

Priprema:

Večer prije namočite grah. Sutradan ga stavite kuhati, kad prokuha, procijedite ga i stavite u lonac u novu vodu.

Luk, mrkvu i češnjak sitno nasjeckajte ili naribajte te dodajte u lonac s grahom. Dodajte sol, papar, mljevenu papriku i lovorov list te kožicu od špeka i pustite neka kuha oko 50 min. Zatim ubacite špek narezan na trakice i koncentrat rajčice te pustite da kuha još 40-ak minuta.

Pred kraj dodajte kobasice koje prethodno možete malo izbušiti čačkalicom kako bi pustile svoj sok te zapršku. Zapršku napravite tako da na masti popržite brašno. Pustite da krčka još 15-ak minuta.

Zelje skuhajte posebno u drugom loncu i dodajte 15 minuta prije kraja kuhanja grahu i kobasicama te ostavite da se sve zajedno ‘krčka’ još tih 15 min.

Na kraju izvadite lovorov list te poslužite u tanjuru s narezanim kobasicama.

Vezani članci