×
×
Grah s kranjskom kobasicom i kiselim zeljem
Na žlicu

Grah s kranjskom kobasicom i kiselim zeljem

Jedno od jela koje zasigurno obilježavaju zimu, posebice u kontinentalnom dijelu zemlje svakako je grah s kiselim zeljem. Ovaj tradicionalni tanjur nezaobilazan je čim padnu temperature.

Jela na žlicu čuvaju zdravlje i podižu imunitet. Poznato je kako zelje obiluje vitaminom C. Okrepljujući tanjur ovakvog jela instant podiže raspoloženje, kaže se da grije dušu i tijelo i upravo je ono što nam treba nakon napornog dana, ili vremena provedenog na hladnom zraku.

Najbolje od svega je što si pripremom ovog jela možete osigurati ručak i za sljedeći dan, ako skuhate veću količinu. Grah i zelje je navodno još bolje drugi dan, poput sarme. Često se priprema uz kuhani buncek ili svinjska rebra, no poznato je da se u grah i zelje stavljaju i kobasice.

Ja sam ovaj ručak pripremila s finim kranjskim kobasicama i špekom. Kombinacija arome dimljenog mesa i kiselog zelja zaista je dobitna, a ovakva jela na žlicu sigurno nas podsjećaju na mamin ili bakin ručak. Postoji, dakle, nekoliko varijanti jela, s obzirom na dodatke, no dobro je uvijek koristiti neki oblik suhog/dimljenog mesa.

Zapršku možete dodati na početku ili pred kraj, no jedna je stvar važna, a to je da ovom jelu (kao većini variva) date dovoljno vremena za kuhanje, kako bi se svi okusi dobro proželi.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kranjska kobasica

Priprema:

  1. Večer prije namočite grah. Sutradan ga stavite kuhati, kad prokuha, procijedite ga i stavite u lonac u novu vodu.
  2. Luk, mrkvu i češnjak sitno nasjeckajte ili naribajte te dodajte u lonac s grahom. Dodajte sol, papar, mljevenu papriku i lovorov list te kožicu od špeka i pustite neka kuha oko 50 minuta. Zatim ubacite špek narezan na trakice i koncentrat rajčice te pustite da kuha još 40-ak minuta.
  3. Pred kraj dodajte kobasice koje prethodno možete malo izbušiti čačkalicom kako bi pustile svoj sok te zapršku. Zapršku napravite tako da na masti popržite brašno. Pustite da krčka još 15-ak minuta.
  4. Zelje skuhajte posebno u drugom loncu i dodajte 15 minuta prije kraja kuhanja grahu i kobasicama te ostavite da se sve zajedno krčka još tih 15 minuta.
  5. Na kraju izvadite lovorov list te poslužite u tanjuru s narezanim kobasicama.