×
×
Grof John Montagu i priča o sendviču
Mesne lekcije

Grof John Montagu i priča o sendviču

Mnogi ljudi znaju da riječ sendvič dolazi od prezimena Sandwich, no istina o čovjeku koji je izmislio sendvič nešto je drugačija i sasvim neočekivana.

Sendvič, mnogima omiljena vrsta brze hrane te izazov za one koji od jednostavnog jela pokušavaju napraviti neobične gurmanske kombinacije, ima zanimljiviju povijest nego što bi isprva pomislili. Kako je uopće netko došao na ideju da između dva komada kruha stavi komad mesa i nazove ga sendvič?

Povijest sendviča seže u davnu 1762. godinu i povezana je s čovjekom koji je zaista nosio titulu ‘Sandwich’. Grof John Montagu, odnosno Fourth Earl of Sandwich, živio je u razdoblju od 1718. – 1792. i zadužio svijet – sendvičem.

Legenda kaže kako je u jednoj noći 1762. godine grof Montagu bio u noćnoj zabavi i kartao. Od konobara je navodno zatražio roast-beef između dva komada kruha. Na taj je način mogao nastaviti kartati i jesti bez da umrlja karte!

Ni ne sluteći, Montagu je izmislio sendvič koji svoje ime nosi po staroj britanskoj riječi Sandwich. Doslovno prevedena, znači pjeskovito selo, odnosno sand village ili sandy place. No, iako je grof Montagu nosio titulu Earl of Sandwich, nije bio iz tog mjesta, već je naziv dodao u titulu kako bi odao počast stanovnicima, zbog njihovih doprinosa u jednom od ratova.

Portsmouth s kobasicom i sirom!

Zanimljivo je da je Montagu originalno nosio titulu Earl of Portsmouth, što znači da se sendvič kakvog danas poznajemo mogao zvati i Portsmouth!

Montagu nije bio omiljena ličnost. Kockanje je, kažu, bila jedna od njegovih blažih loših navika. No, povijest će ga najviše pamtiti po tome što mu je prvom sinulo iskombinirati hranu, iz praktičnih razloga, u oblik koji danas rado volimo jesti – sendvič.

Zanimljivo je i da Montagu nije najpoznatiji Earl of Sandwich, već je to bio onaj četvrti po redu, svojedobno prvi čovjek britanske mornarice koji je financirao ekspediciju kapetana Cooka.

Nama bliži je 11. po redu Earl of Sandwich, Orlando Montagu, koji je početkom 2001. godine pokrenuo tvrtku ‘The Earl of Sandwich’. Tvrtka se, logično, bavi proizvodnjom sendviča od domaćih sastojaka, kupljenih od lokalnih, malih britanskih farmera.