Ovo je jedno od onih narodnih jela za koje svako domaćinstvo ima svoj recept, mjere i dodatke. Radi se o jelu koje krijepi i dušu i tijelo u bilo koje doba godine. Stoga ako vas lipanjske vrućine odvraćaju od kuhanja ovog jela iz jednog lonca, nemojte se obeshrabriti. Gulaschsuppe izvrsno prija uz čašu hladnog piva, posluženo kao ručak ili rana večera.
Za ovaj će vam gulaš trebati svega dva sata, a dobit ćete okus onog pravog jušnog gulaša koji ste zasigurno barem jednom probali u nekoj od zalogajnica ili restorana u sklopu benzinskih pumpi na proputovanju Austrijom ili Njemačkom. Iako je gulaš izvorno mađarsko jelo, dobro se udomaćilo na germanskim, ali i našim prostorima.
Tajna njegova okusa je upravo u kombinaciji začina. Glavna zvijezda su sjemenke kima koje daju posebnu aromu ovom gulašu i tako divno krckaju pod zubima. Preporučujem da odmah skuhate duplu količinu jer bi vas ukućani mogli tražiti repete. Ili čak da ponovite isto jelo sutradan.
Krumpir se ukuhava na samom kraju, tako da svakako određenu količinu možete ostaviti za kasnije ili čak zamrznuti. U nekim se receptima u isto vrijeme kad se dodaje krumpir, dodaje i svježa paprika rezana na kockice, kao i mrkva rezana na tanke kolutiće. Neki recepti spominju i crno vino (150 ml), no ja sam ga napravila bez spomenutih dodataka i pokupila pohvale svih koji su se našli za stolom. Provjereno!
Gulaschsuppe se poslužuje se u zdjelicama ili dubokim tanjurima uz dodatak mješavine kiselog i slatkog vrhnja koje daje finu, svježu notu. I ovaj su završni detalj svi za mojim stolom rado prihvatili. I ne, nama baš ništa nije ostalo za kasnije.
SASTOJCI
ZA POSLUŽIVANJE:
Priprema:
- Luk očistite i narežite na sitne kockice, a češnjak iskosajte na sitno. U lonac stavite masnoću, dobro zagrijte pa dodajte meso koje popržite sa svih strana jedno 4-5 minuta kako biste mu zatvorili pore. Izvadite meso i odložite ga u tanjur sa strane pa na istoj masnoći pirjajte luk.
- Nakon 5 minuta dodajte sitno kosani češnjak, šećer, lovor, kim, mažuran i timijan pa nastavite pirjati narednih par minuta. Potom u lonac vratite meso (sve s tekućinom koju je pustilo u tanjur), dobro izmiješajte i pirjajte još 5 minuta.
- Dodajte slatku i ljutu papriku te koncentrat rajčice i sve dobro izmiješajte. Zalijte temeljcem ili vodom, posolite pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 60 minuta. Povremeno promiješajte te po potrebi dodajte još tekućine.
- Krumpir ogulite, operite i narežite ga na sitne kocke. Dodajte ga u lonac s mesom, promiješajte i pustite da se sve kuha još 30 minuta. Gustoću odredite sami - ako volite rjeđe dodajte više tekućine, odmah kad ste dodali krumpire. Kad je jelo kuhano, ugasite vatru i pustite da gulaš odmori barem 15 minuta.
- U zdjelici izmiješajte kiselo i slatko vrhnje. Gulaschsuppe servirajte u zdjelicama ili dubokim tanjurima, u svaki tanjur dodajte žličicu pripremljenog vrhnja pa poslužite uz sezonsku salatu, ukiseljene lučice i dobro ohlađeno pivo.