Orijentalno: Hamburger s chutneyjem od breskvi

2015

Sastojci

  • Za 4 peciva:
  • 450 g pšeničnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  • 300 ml kiselog mlijeka
  • 1/3 žličice kurkume
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Svježe mljeveni crni papar
  • ½ žlice sezama
  • Za chutney od bresaka:
  • 2 breskve
  • ½ luka
  • 1 žlica meda
  • 300 ml jabučnog octa
  • 1/3 žličice mljevenog kardamoma
  • 3 žlice grožđica
  • Za pljeskavice i punjenje:
  • 600-700 g mljevene junetine
  • sol i crni papar
  • 200 g feta sira
  • 200 g mini rajčica
  • svježi bosiljak ili rikula
27 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Orijentalno: Hamburger s chutneyjem od breskvi

Kombinacija mesa i voća nešto je u čemu uživam, stoga sam pokušala napraviti hamburger sa sezonskim voćem. Odabrala sam sočne, slatke breskve, a trenutno ih možete pronaći svugdje po pristupačnoj cijeni.

Umjesto klasične marmelade od bresaka, pripremila sam chutney – poznati indijski slatko-kiseli umak. Chutney je nešto između pekmeza, umaka i šalše koji se, osim uz razne vrste mesa, savršeno slaže s pikantnim i tvrdim sirevima.

Peciva sam pripremila po principu brzog tzv. irskog soda kruha, bez kvasca, a cijelu kombinaciju hamburgera zaokružila feta sirom, rajčicama i bosiljkom.

Ovo je savršeno jelo za one koji vole orijentalnu kuhinju i odvažne slatko – slane kombinacije!

orijentalno-hamburger-chutney

Priprema chutneya:

Breskve narežite na komadiće, pomiješajte s jabučnim octom i grožđicama i pustite da odstoje sat vremena. Zatim sve prebacite u lonac, dodajte sitno narezani luk, med i kardamom pa stavite kuhati. Kada zakuha, smanjite vatru i kuhajte 45 minuta do sat vremena na laganoj vatri, povremeno miješajući dok se ne zgusne.

Pripremljeni chutney spremite u steriliziranu staklenku i potrošite u roku od 2 tjedna.

Priprema peciva:

Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu te dodajte kiselo mlijeko. Spojite sve sastojke u elastično tijesto, ali nemojte previše mijesiti. Tijesto podijelite na četiri jednaka djela, pa oblikujte peciva za hamburger.

Kurkumu pomiješajte s malo crnog papra i maslinovim uljem te time premažite peciva. Pecite ih 20-30 minuta dok ne porumene.

Priprema pljeskavice i punjenje:

Meso posolite i popaprite, pomiješajte pa oblikujte četiri pljeskavice. Grill ili običnu tavu za pečenje mesa dobro ugrijte pa pecite svaku pljeskavicu oko 3-4 minute sa svake strane.

Peciva prerežite na polovice, na svaki komad stavite chutney od bresaka, zatim pljeskavicu, malo feta sira, narezane mini rajčice i listove bosiljka ili rikule te preklopite drugim djelom peciva.

Odmah poslužite!

Vezani članci