Umjesto klasične marmelade od bresaka, pripremila sam chutney – poznati indijski slatko-kiseli umak. Chutney je nešto između pekmeza, umaka i šalše koji se, osim uz razne vrste mesa, savršeno slaže s pikantnim i tvrdim sirevima.
Peciva sam pripremila po principu brzog tzv. irskog soda kruha, bez kvasca, a cijelu kombinaciju hamburgera zaokružila feta sirom, rajčicama i bosiljkom.
Ovo je savršeno jelo za one koji vole orijentalnu kuhinju i odvažne slatko – slane kombinacije.
SASTOJCI
ZA PECIVA:
ZA CHUTNEY:
ZA BURGERE
Priprema:
Priprema chutneya:
- Breskve narežite na komadiće, pomiješajte s jabučnim octom i grožđicama i pustite da odstoje sat vremena. Zatim sve prebacite u lonac, dodajte sitno narezani luk, med i kardamom pa stavite kuhati. Kada zakuha, smanjite vatru i kuhajte 45 minuta do sat vremena na laganoj vatri, povremeno miješajući dok se ne zgusne.
- Pripremljeni chutney spremite u steriliziranu staklenku i potrošite u roku od 2 tjedna.
Priprema peciva:
- Pećnicu ugrijte na 200 °C. Pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu te dodajte kiselo mlijeko. Spojite sve sastojke u elastično tijesto, ali nemojte previše mijesiti. Tijesto podijelite na četiri jednaka djela, pa oblikujte peciva za hamburger.
- Kurkumu pomiješajte s malo crnog papra i maslinovim uljem te time premažite peciva. Pecite ih 20-30 minuta dok ne porumene.
Priprema pljeskavice i punjenje:
- Meso posolite i popaprite, pomiješajte pa oblikujte četiri pljeskavice. Grill ili običnu tavu za pečenje mesa dobro ugrijte pa pecite svaku pljeskavicu oko 3-4 minute sa svake strane.
- Peciva prerežite na polovice, na svaki komad stavite chutney od bresaka, zatim pljeskavicu, malo feta sira, narezane mini rajčice i listove bosiljka ili rikule te preklopite drugim djelom peciva. Odmah poslužite.