×
×
Hamburger od junetine s curry majonezom
Recepti

Hamburger od junetine s curry majonezom

Slasni i sočni hamburger je odavno mnogima omiljeni brzinski zalogaj, a u zadnje vrijeme postaje i prava gurmanska poslastica, uz koju se često služe prženi krumpiri.

Burgere volimo u raznim kombinacijama, s raznim namazima i prilozima. Meni je najdraži juneći burger. Volim kad mi meso miriši na češnjak i dimljenu slatku papriku. I upravo ta dva začina, uz sol i malo ulja, je jedino što dodajem u mljeveno meso.

Od priloga u pecivo uvijek stavljam zelenu salatu, kolutove svježe rajčice i na kolutove narezan ljubičasti luk. Ponekad dodam i kisele krastavce. Volim dodati i sir, kad god je moguće to je sir cheddar, iako mi je svaki dobro topivi sir dobar uz dobar hamburger.

A namaz? Jedan od najdražih mi je majoneza izmiješana s curry prahom i sokom od limete. Ovaj namaz odlikuje aromatičnost i svježina koja se savršeno slaže s junećim burgerom koji lagano miriše na dim.

Peciva za burgere često sama mijesim i pečem, a kad sam u stisci s vremenom, koristim kupovna. Ono što je važno za bilo koje pecivo jest da je dobro namazati ga maslacem pa malo zapeći na tavi. Na taj način će se postići hrskavost, ali i sloj koji će spriječiti da pecivo u sebe povuče puno umaka i sokova i da se brzo raskvasi.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
3
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA CURRY MAJONEZU:

    DODATNO:

Priprema:

  1. Stavite u zdjelu mljeveno meso, posolite ga, dodajte mu sitno sjeckani ili protisnuti režanj češnjaka, dimljenu slatku papriku i žlicu ulja pa sve dobro izmiješajte (najbolje rukama) da se svi sastojci lijepo sjedine. Stavite pripremljeno meso u hladnjak da odmara najmanje pola sata.
  2. Napravite curry majonezu. U zdjelici dobro izmiješajte majonezu, curry prah i sok limete pa stavite u hladnjak do korištenja.
  3. Izvadite meso iz hladnjaka pa formirajte 3 pljeskavice (po 150 g svaka). Pecite ih sa svake strane po 4-5 minuta na dobro zagrijanoj grill tavi koju ste premazali s malo ulja.
  4. Prije samog kraja pečenja na svaki burger stavite po jednu šnitu topivog sira i pustite da se lagano topi od topline mesa i tave. Također, ako ste u prilici, burgere ispecite na roštilju što će mesu dati dodatni dimljeni štih.
  5. Peciva za burgere prerežite po pola, namažite ih maslacem pa i njih lagano popecite na zagrijanoj tavi.
  6. Složite burgere: na donju polovicu peciva položite list zelene salate, na njega stavite burger sa sirom, potom stavite kolut rajčice i par kolutova luka te sve poklopite gornjom polovicom peciva koju ste premazali curry majonezom.