Burgere volimo u raznim kombinacijama, s raznim namazima i prilozima. Meni je najdraži juneći burger. Volim kad mi meso miriši na češnjak i dimljenu slatku papriku. I upravo ta dva začina, uz sol i malo ulja, je jedino što dodajem u mljeveno meso.
Od priloga u pecivo uvijek stavljam zelenu salatu, kolutove svježe rajčice i na kolutove narezan ljubičasti luk. Ponekad dodam i kisele krastavce. Volim dodati i sir, kad god je moguće to je sir cheddar, iako mi je svaki dobro topivi sir dobar uz dobar hamburger.
A namaz? Jedan od najdražih mi je majoneza izmiješana s curry prahom i sokom od limete. Ovaj namaz odlikuje aromatičnost i svježina koja se savršeno slaže s junećim burgerom koji lagano miriše na dim.
Peciva za burgere često sama mijesim i pečem, a kad sam u stisci s vremenom, koristim kupovna. Ono što je važno za bilo koje pecivo jest da je dobro namazati ga maslacem pa malo zapeći na tavi. Na taj način će se postići hrskavost, ali i sloj koji će spriječiti da pecivo u sebe povuče puno umaka i sokova i da se brzo raskvasi.
SASTOJCI
ZA CURRY MAJONEZU:
DODATNO:
Priprema:
- Stavite u zdjelu mljeveno meso, posolite ga, dodajte mu sitno sjeckani ili protisnuti režanj češnjaka, dimljenu slatku papriku i žlicu ulja pa sve dobro izmiješajte (najbolje rukama) da se svi sastojci lijepo sjedine. Stavite pripremljeno meso u hladnjak da odmara najmanje pola sata.
- Napravite curry majonezu. U zdjelici dobro izmiješajte majonezu, curry prah i sok limete pa stavite u hladnjak do korištenja.
- Izvadite meso iz hladnjaka pa formirajte 3 pljeskavice (po 150 g svaka). Pecite ih sa svake strane po 4-5 minuta na dobro zagrijanoj grill tavi koju ste premazali s malo ulja.
- Prije samog kraja pečenja na svaki burger stavite po jednu šnitu topivog sira i pustite da se lagano topi od topline mesa i tave. Također, ako ste u prilici, burgere ispecite na roštilju što će mesu dati dodatni dimljeni štih.
- Peciva za burgere prerežite po pola, namažite ih maslacem pa i njih lagano popecite na zagrijanoj tavi.
- Složite burgere: na donju polovicu peciva položite list zelene salate, na njega stavite burger sa sirom, potom stavite kolut rajčice i par kolutova luka te sve poklopite gornjom polovicom peciva koju ste premazali curry majonezom.