Hamburger od junetine s curry majonezom

2016

Sastojci

  • Za 3 burgera:
  • 450 g mljevene junetine
  • 1 žličica soli
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica slatke mljevene dimljene paprike
  • 1 velika žlica ulja
  • Za curry majonezu:
  • 1 vrećica majoneze (oko 90 g)
  • 1 žličica curry praha
  • 1 žličica soka od limete
  • Ostalo:
  • 3 komada peciva za burgere
  • malo maslaca
  • topivi sir (cheddar, gouda i sl.)
  • 1 luk ljubičasti
  • 1 svježa rajčica
  • par listova zelene salate
26 Kolovoz 2016, Komentari: Comments Off on Hamburger od junetine s curry majonezom

Slasni i sočni hamburger je odavno mnogima omiljeni brzinski zalogaj, a u zadnje vrijeme postaje i prava gurmanska poslastica, uz koju se često služe prženi krumpiri.

Burgere volimo u raznim kombinacijama, s raznim namazima i prilozima. Meni je najdraži juneći burger. Volim kad mi meso miriši na češnjak i dimljenu slatku papriku. I upravo ta dva začina, uz sol i malo ulja, je jedino što dodajem u mljeveno meso.

Od priloga u pecivo uvijek stavljam zelenu salatu, kolutove svježe rajčice i na kolutove narezan ljubičasti luk. Ponekad dodam i kisele krastavce. Volim dodati i sir, kad god je moguće to je sir cheddar, iako mi je svaki dobro topivi sir dobar uz dobar hamburger.

A namaz? Jedan od najdražih mi je majoneza izmiješana s curry prahom i sokom od limete. Ovaj namaz odlikuje aromatičnost i svježina koja se savršeno slaže s junećim burgerom koji lagano miriše na dim.

Peciva za burgere često sama mijesim i pečem, a kad sam u stisci s vremenom, koristim kupovna. Ono što je važno za bilo koje pecivo jest da je dobro namazati ga maslacem pa malo zapeći na tavi. Na taj način će se postići hrskavost, ali i sloj koji će spriječiti da pecivo u sebe povuče puno umaka i sokova i da se brzo raskvasi.

juneci-hamburger-s-curry-majonezom-02

Priprema:

Stavite u zdjelu mljeveno meso, posolite ga, dodajte mu sitno sjeckani ili protisnuti režanj češnjaka, dimljenu slatku papriku i žlicu ulja pa sve dobro izmiješajte (najbolje rukama) da se svi sastojci lijepo sjedine. Stavite pripremljeno meso u hladnjak da odmara najmanje pola sata.

Napravite curry majonezu. U zdjelici dobro izmiješajte majonezu, curry prah i sok limete pa stavite u hladnjak do korištenja.

Izvadite meso iz hladnjaka pa formirajte 3 burgera/pljeskavice (po 150 g svaki) i pecite ih sa svake strane po 4-5 minuta na dobro zagrijanoj grill tavi koju ste premazali s malo ulja.

Prije samog kraja pečenja na svaki burger stavite po jednu šnitu topivog sira i pustite da se lagano topi od topline mesa i tave. Također, ako ste u prilici, burgere ispecite na roštilju što će mesu dati dodatni dimljeni štih.

Peciva za burgere prerežite po pola, namažite ih maslacem pa i njih lagano popecite na zagrijanoj tavi.

Složite burgere: na donju polovicu peciva položite list zelene salate, na njega stavite burger sa sirom, potom stavite kolut rajčice i par kolutova luka te sve poklopite gornjom polovicom peciva koju ste premazali curry majonezom.

Vezani članci