Kad vam treba jednostavna ideja za jedinstven doručak ili lagani ručak, posegnite za ovim receptom. U finom kremastom umaku od gljiva, slanine, brie sira i mladog špinata, ušuškana su jaja pečena na oko. Sve što će vam još trebati za potpuni gušt je komad tostiranog kruha ili na vrućoj tavi prepečene tortilje.
Ovo se jelo može pripremiti kako za vikend doručak ili brunch tako i za lagani ručak ili večeru. Gotovo je za svega nešto više od pola sata, priprema se u jednoj tavi, po mogućnosti onoj koja ide u pećnicu i odlično je za dijeljenje za stolom.
SASTOJCI
Priprema:
- Poriluk očistite i operite pa narežite na tanje ploške. Šampinjone očetkajte pa i njih narežite na ploške. Slaninu, po mogućnosti masniju, također narežite na ploškice.
- Zagrijte tavu ili posudu koja ide u pećnicu, dodajte maslac i maslinovo ulje pa ubacite slaninu i kratko popržite. Potom dodajte poriluk, popržite ga tri do četiri minute pa ubacite šampinjone i nastavite sotirati još šest do sedam minuta, odnosno dok gljive lagano ne omekšaju pa podlijte temeljcom i pustite kuhati sedam do osam minuta.
- Dodajte protisnuti režanj češnjaka i prstohvat timijana, nakon par minuta ubacite oprani, mokri svježi mladi špinat, poklopite posudu i pustite da se špinat lagano opari. Posolite i popaprite, te dodajte malo ribanog muškatnog oraščića pa ulijte slatko vrhnje, nastavite kuhati još par minuta. Dodajte na kockice narezani sir brie i sitno ribani sir Grana Padano, promiješajte i ugasite vatru. Zatim u tavi napravite četiri „rupe“, odnosno mjesta pa u svaku rupu razbijte po jedno jaje.
- Ubacite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko osam do deset minuta, odnosno dok se jaja ne zapeku. Poslužite odmah uz tostirani kruh ili prepečene tortilje.