Kad sam bila mala i neuka, mislila sam da je osssobuco, ili osso buco, nekakvo jelo od malih debelih letećih kukaca koje nitko normalan ne bi želio probati, a kamoli pojesti i još platiti za to.
Onda sam vremenom (hvala sudbini koja me rodila baš u Hvaru) naučila nešto talijanskog pa sam shvatila da osso buco nije jelo od osa i tikva, ili bukve, već da je to kost s rupom, odnosno pozicija mesa.
U tradicionalnoj gastronomiji, Ossobuco je milaneški specijalitet u kojem se teleća koljenica dinsta s povrćem, vinom i mesnim temeljcem te servira uz također dobro poznati risotto alla milanese, međutim u mojoj kuhinji stvari u pravilu nikad nisu onakve kakvim ih očekujete.
Kupila sam janjeći osso buco bez ikakvog plana, naprosto mi se svidio izgled tih košćatih odrezaka, a kako sam doma imala mango koji je tužan i sam sjedio na šanku danima, odlučila sam ih spojiti u jedan sasvim običan ručak. Mango inače nije pretjerano zahvalna namirnica za našu kuhinju obzirom da nije domaća namirnica i većina ljudi s njime nema puno iskustava, međutim za povremeni eksperiment ili za naprosto razbiti monotoniju u kuhinji, svakako je odličan.
SASTOJCI
Priprema:
- Janjeći osso buco dobro natrljajte solju i paprom, zalijte maslinovim uljem, dodajte kadulju (ne više od listića po odresku, u protivnom će meso biti pregorko) i ružmarin, te ostavite da se marinira 24 sata (ili makar preko noći).
- Osso buco naglo prepržite na tavi (ne morate dodavati novo ulje, iskoristite ono iz marinade) sa svih strana da mesu zatvorite pore, prebacite u namašten lim, u prethodno zagrijanu pećnicu, te pecite na 130-150 °C oko sat vremena, uz povremeno okretanje (meso pečemo duže na nižoj temperaturi jer ga u biti želimo skuhati, ne speći).
- Dok se meso peče, pripremite umak od manga tako da u manjoj posudi pomiješate mljeveni mango, sok od naranče i med. Zakuhajte, smanjite vatru te pustite da lagano kuha par minuta uz povremeno miješanje. U manjoj zdjelici pomiješajte škorbno brašno s malo vode, miješajte dok se ne rastopi. Dodajte ga umaku, zajedno sa rumom i miješajte dok se umak ne zgusne do željene konzistencije.