×
×
Janjeći osso buco s mangom
Iz pećnice

Janjeći osso buco s mangom

Osso buco znači ‘šuplja kost’ i radi se o načinu rezanja mesa. Srž koja se nalazi u kosti daje posebnu aromu mesu u jelu, a za još posebniji efekt posegnite za mangom i napravite sočni umak.

Kad sam bila mala i neuka, mislila sam da je osssobuco, ili osso buco, nekakvo jelo od malih debelih letećih kukaca koje nitko normalan ne bi želio probati, a kamoli pojesti i još platiti za to.

Onda sam vremenom (hvala sudbini koja me rodila baš u Hvaru) naučila nešto talijanskog pa sam shvatila da osso buco nije jelo od osa i tikva, ili bukve, već da je to kost s rupom, odnosno pozicija mesa.

U tradicionalnoj gastronomiji, Ossobuco je milaneški specijalitet u kojem se teleća koljenica dinsta s povrćem, vinom i mesnim temeljcem te servira uz također dobro poznati risotto alla milanese, međutim u mojoj kuhinji stvari u pravilu nikad nisu onakve kakvim ih očekujete.

Kupila sam janjeći osso buco bez ikakvog plana, naprosto mi se svidio izgled tih košćatih odrezaka, a kako sam doma imala mango koji je tužan i sam sjedio na šanku danima, odlučila sam ih spojiti u jedan sasvim običan ručak. Mango inače nije pretjerano zahvalna namirnica za našu kuhinju obzirom da nije domaća namirnica i većina ljudi s njime nema puno iskustava, međutim za povremeni eksperiment ili za naprosto razbiti monotoniju u kuhinji, svakako je odličan.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Janjetina

Priprema:

  1. Janjeći osso buco dobro natrljajte solju i paprom, zalijte maslinovim uljem, dodajte kadulju (ne više od listića po odresku, u protivnom će meso biti pregorko) i ružmarin, te ostavite da se marinira 24 sata (ili makar preko noći).
  2. Osso buco naglo prepržite na tavi (ne morate dodavati novo ulje, iskoristite ono iz marinade) sa svih strana da mesu zatvorite pore, prebacite u namašten lim, u prethodno zagrijanu pećnicu, te pecite na 130-150 °C oko sat vremena, uz povremeno okretanje (meso pečemo duže na nižoj temperaturi jer ga u biti želimo skuhati, ne speći).
  3. Dok se meso peče, pripremite umak od manga tako da u manjoj posudi pomiješate mljeveni mango, sok od naranče i med. Zakuhajte, smanjite vatru te pustite da lagano kuha par minuta uz povremeno miješanje. U manjoj zdjelici pomiješajte škorbno brašno s malo vode, miješajte dok se ne rastopi. Dodajte ga umaku, zajedno sa rumom i miješajte dok se umak ne zgusne do željene konzistencije.