Juha s ječmom, mesnim okruglicama i vrganjima

2015

Sastojci

  • 500 ml vode
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 100 g ječmene kaše
  • šaka suhih vrganja
  • ½ glavice luka
  • sol
  • papar
  • prstohvat majčine dušice ili ružmarina
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • ulje
  • 1 jaje
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 220 g miješanog mljevenog mesa
  • peršin
  • 50 g slanine
  • kiselo vrhnje za posluživanje
12 Listopad 2015, Komentari: Comments Off on Juha s ječmom, mesnim okruglicama i vrganjima

Bogate juhe odlična su okrijepa za hladnije dane i brzo se pripremaju. Ova juha s mesnim okruglicama prepuna je jesenskih mirisa, a može činiti cjelovit glavni obrok.

Ječmena kaša u kombinaciji s vrganjima odiše zemljanim notama, a suhi špek pridonijet će mirisu ovog pravog jesenskog jela.

Mesne okruglice možete napraviti manjima ili većima, ovisno o vašem izboru, ali za juhu preporučujem da budu manje do srednje veličine. Koristila sam miješanu junetinu i svinjetinu.

Divnu sezonsku notu dat će suhi vrganji koje je prije uporabe potrebno namočiti u kipućoj vodi. Osim toga, možete koristiti bilo koju vrstu svježih gljiva koje prethodno izdinstate na ulju i luku. Ukoliko ovom jelu dodate korjenasto povrće i krumpir, dobit ćete bogato varivo.

Ječam je dobro namočiti u mlakoj vodi dva sata prije uporabe i pustiti ga da nabubri, brže će se skuhati. Preporučujem da ga kuhate u temeljcu umjesto samo u vodi, juha će imati bogatiji i u puniji okus. Sa začinima se možete poigrati. Majčina dušica dobro će se uklopiti u ovaj obrok, a mljevena crvena paprika gotovo je neizostavna u ovakvim kombinacijama.

juha-s-mesnim-okruglicama

Priprema:

Ječam namočite u mlakoj vodi dva sata. Suhe vrganje umočite u kipuću vodu i pustite da odstoje 10-ak minuta.

U loncu na ulju popržite sitno sjeckani luk i špek. Dodajte suhe vrganje koje ste nasjeckali. Zalijte vodom i temeljcem i dodajte ječam. Dodajte začine i kuhajte 20-ak minuta.

Za to vrijeme napravite mesne okruglice. Pomiješajte mljeveno meso s jajetom, krušnim mrvicama i nasjeckanim peršinom. Oblikujte u malene okruglice. Prethodno ih možete kratko popržiti na ulju u tavi, pa ih zatim dodajte ječmu. Kuhajte dok se mesne okruglice do kraja ne skuhaju.

Pri posluživanju juhe s mesnim okruglicama, dodajte u tanjur žlicu kiselog vrhnja.

Vezani članci