Juneće pečenje sa zapečenom brokulom

2019

Sastojci

  • 1,5 kg Blagdanskog pečenja - junetina
  • 500 g batata
  • 2 žlice maslaca
  • 1 dl mlijeka
  • sol
  • 500 g brokule
  • 150 g naribanog polutvrdog sira
  • Za bešamel:
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • sol, papar
  • muškatni oraščić (prema želji)
27 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Juneće pečenje sa zapečenom brokulom

Ako za blagdane birate juneće pečenje, obogatite ga prilozima kao što su zapečena brokula sa sirom i pire od batata.

Uz mekano meso mariniranog junećeg pečenja savršeno će pristajati slatkasti pire od batata.

Obogatite stol još jednim prilogom – brokulu prelijte bešamelom i pospite naribanim sirom te zapecite u pećnici – bit će to idealna kombinacija povrća i neodoljivog rastopljenog sira.

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijusa. Juneće pečenje stavite na lim i pecite u pećnici oko sat i pol vremena.

Batat ogulite i narežite na kockice pa kuhajte u posoljenoj vodi dok ne postane mekan. Kuhani batat procijedite i zgnječite gnječilicom za krumpir. Dodajte maslac i mlijeko te izradite pire.

Odvojite cvjetove brokule , kratko ih prokuhajte pa ohladite. Za bešamel umak, u jednom lončiću zagrijte mlijeko, a u drugom na laganoj vatri rastopite maslac i popržite brašno, neprekidno miješajući.

Zagrijano mlijeko ulijte u posudu s maslacem i brašnom, također neprekidno miješajući pjenjačom. Dodajte sol, papar i muškatni oraščić. Miješajte dok se ne zgusne.

Brokulu složite u vatrostalnu posudu premazanu maslacem, pospite naribanim sirom, prelijte bešamelom i pecite na 200 stupnjeva Celzijusa oko 20 minuta.

Vezani članci