Juneće rolice punjene nadjevom kobasica

2019

Sastojci

  • Za 4 osobe:
  • 8 komada tankih junećih odrezaka (oko 750 g)
  • 300 g PIK Roštilj kobasica
  • 150 ml bijelog vina
  • 150 ml mesnog temeljca ili vruće vode
  • 8 listova svježe kadulje
  • sol, papar
  • 3-4 žlice brašna
  • 2 žlice maslinova ulja
  • Za pire od celera:
  • 500 g očišćenog korijena celera
  • 1 žličica soli
  • 2 režnja češnjaka
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 30 g maslaca
10 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Juneće rolice punjene nadjevom kobasica

Rolice od junećih odrezaka punjene svježim kobasicama zalogaj su koji se stvarno brzo i jednostavno priprema - za svaki dan, ali i u svečanijim prilikama.

Mesne rolice su rado viđen gost u tanjurima, vole ih odrasli, a vole ih i djeca. Naprave se začas, a za njih vam doslovce treba par sastojaka. Umjesto junetine možete slobodno koristiti teletinu ili svinjetinu.

Kad birate kobasice, gledajte da izaberete one malo začinjenije, u kojima ima crvene paprike jer će upravo taj kontrast napraviti razliku, i to ne samo vizualnu, već će umak će biti aromatičniji i ukusniji.

Za prilog napravite fini, svilenkasti pire od celera koji će svojom nježnom teksturom i blagim okusom biti izvrsna pratnja začinjenim mesnim rolicama.

junece-rolice-punjene-nadjevom-kobasica-02

Priprema:

Juneće odreske očistite od eventualnih žilica. Ako su veći prerežite ih po pola pa ih s obje strane dobro istucite batom za meso. Lagano ih posolite i popaprite s obje strane.

Svježe kobasice istisnite iz crijeva pa smjesu dobro izmiješajte žlicom ili vilicom u gustu pastu. Po potrebi dodajte malo maslinova ulja.

Svaki odrezak premažite s dvije žlice smjese od kobasica pa ih zarolajte u rolice koje uvaljajte u brašno. Na samom kraju na svaku rolicu stavite po listić svježe kadulje pa rolicu i kadulju pričvrstite čačkalicom.

Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje pa ubacite rolice i zapecite ih sa svih strana. Podlijte vinom, pustite da prokuha i da alkohol ispari pa potom podlijte vrućom vodom ili mesnim temljcem.

Poklopite i pustite da se kuha oko 45 minuta. S vremena na vrijeme okrenite meso i po potrebi podlijte vrućim temeljcem ili vodom. Na kraju otklopite tavu i pustite da se umak reducira.

Dok se rolice kuhaju, napravite pire od celera. Očistite korijen celera, narežite ga na kockice podjednake veličine, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, posolite i dodajte režnjeve češnjaka. Kuhajte oko 25-30 minuta, odnosno dok celer lijepo ne omekša.

Zagrijte slatko vrhnje do točke vrenja.

Kad je celer kuhan, procijedite ga, dodajte mu zagrijano slatko vrhnje pa štapnim mikserom izradite u pire. Na kraju dodajte maslac i još jednom izradite mikserom. Pire od celera možete napraviti i u blenderu.

Vezani članci