Sve što vam treba za ovo jelo jest dublja tava s neprijanjajućim dnom, nekoliko junećih odrezaka i svježe sezonsko povrće koje će se pretvoriti u fini umak.
Inspiraciju za umak sam našla u receptu za talijansko jelo pollo alla cacciatora – piletina na lovački način, jedan od klasika domaće talijanske kuhinje. Piletinu sam zamijenila junetinom i umak dodatno obogatila trakama mesnate paprike. I zaljutila čili papričicom jer se ljeto i ljutina vole.
Umak je lagan i aromatičan, nije mu potrebno dodavati brašno niti ga zgušnjavati. Po želji ga možete ispasirati ili izmiksati štapnim mikserom.
Ovo se jelo jednostavno sprema, kuha se na laganoj vatri, u dubljoj tavi koju je s vremena na vrijeme samo potrebno dobro protresti.
SASTOJCI
Priprema:
- Juneće odreske lagano istucite batom za meso. Luk i celer narežite na tanke listiće.
- U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i celer te pirjajte 10 minuta. Dodajte protisnuti češnjak, čili papričicu (suhu ili svježu), ružmarin i kadulju. Promiješajte pa dodajte juneće odreske koje lagano popecite po 5 minuta sa svake strane. Dodajte vino i pustite da se sve pirja jedno 10 minuta, odnosno, dok ne ispari alkohol.
- Potom dodajte listove lovora, posolite, popaprite, zalijte pasiranom rajčicom, dobro protresite tavu pa poklopite i pustite da se pirja 90 minuta na laganoj vatri. Povremeno protresite i okrenite odreske.
- Paprike operite, očistite od sjemenki i narežite na trake. Zagrijte tavu u koju ste kapnuli par kapi maslinova ulja i dobro popecite/ispirjajte paprike. Potrebno vam je oko 12-15 minuta.
- Kad su odresci gotovi i kad se umak lijepo reducirao, dodajte paprike i pažljivo protresite. Pustite da zajedno krčka još jedno 5 minuta.
- Poslužite uz kuhanu palentu, rižu ili krumpir kuhan u slanoj vodi.