×
×
Juneći vrat u umaku od pečenih paprika i rajčica
Recepti

Juneći vrat u umaku od pečenih paprika i rajčica

Juneći vrat je komad mesa odličan za temeljce, juhe i općenito duže kuhanje stoga idealan izbor za pripremu gulaša i umaka.

Uz nešto više uloženog vremena u polagano kuhanje, uz dodatak povrća i maštovite kombinacije istog, od junećeg vrata dobit ćete i svaki put drugačiji umak, nakon kojeg ćete lizati prste.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
3 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

Priprema:

  1. Meso narežite na veće komade, kocke brida otprilike 3 cm. Ako je vrat s kostima, obavezno ostavite i kosti. Na ugrijanoj mješavini maslinova ulja i maslaca popržite meso da komadi, uključivši i kosti, sa svih strana dobiju zlato smeđu koricu. Činite to u više navrata da vam se meso prži, a ne kuha.
  2. Paprike ispecite i očistite od kože i koštica. Luk očistite, prepolovite pa narežite na tanje ploške. Ako koristite svježe rajčice i njih ogulite, odstranite koštice i višak tekućine, pa nasjeckajte. Ako koristite pelate i njih nasjeckajte. Usitnite češnjak i svježe začinsko bilje.
  3. Na masnoću preostalu od prženja mesa stavite luk, blago ga posolite, pa pirjajte da otpusti tekućinu i omekša. Kad sav višak tekućine ispari, u posudu vratite meso, smanjite vatru pa sve zajedno pirjajte da ispari sva tekućina. Dodajte očišćene paprike u komadu (raspast će se tijekom kuhanja), protisnuti češnjak, sol, papar, začinsko bilje, promiješajte pa dodajte očišćene i nasjeckane rajčice ili pelate.
  4. Zalijte temeljcem toliko da je pokriveno i na laganoj vatri kuhajte 2-3 sata, uz povremeno dodavanje manjih količina temeljca, dok se meso ne počne raspadati ili ako ste dodali i kosti, otpadati s kostiju.
  5. Pred kraj izvadite kosti i skinite s njih meso, pa ga vratite u umak. Po želji, meso ostavite u komadima ili vilicom natrgajte na vlakna. Poslužite uz široke rezance, posuto svježe ribanim parmezanom.