Razlika između prosječnog i (naj)boljeg jela od junetine krije se u vremenu pripreme. Meso je to koje jednostavno mora provesti nekoliko sati krčkajući se na štednjaku u kakvom saftu i gulašu ili u pećnici u obliku pečenja.
Takva je i priča s junećim rebrima. Termička obrada juneći rebara mjeri se u satima, ali ne i vrijeme kuhara provedeno u kuhinji. Dok se rebra polako peku u pećnici, ispuštajući fine sokove, vi možete voditi brigu o nekim drugim stvarima. Na primjer, koga ćete pozvati na ovaj divan ručak.
SASTOJCI
Priprema:
- Za ovaj recept koristite duboki lonac s poklopcem koji smijete staviti u pećnicu. Ako nemate takav lonac, koristite duboku tavu ili vatrostalnu posudu s poklopcem.
- Dva komada junećeg rebra s kostima posolite i popaprite sa svih strana. Stavite ih na zagrijano ulje te ih pecite nekoliko minuta sa svih strana. Dovoljno da meso dobije zapečenu koricu.
- Za to vrijeme nasjeckajte ljubičasti luk, stabljiku lista celera i mrkvu na kocke veličine 1 centimetar.
- Kada je meso pečeno sa svih strana, odložite ga na tanjur. Na ulje u tavi u kojoj su se pekla rebra stavite nasjeckani luk, celer i mrkvu. Dinstajte sve namirnice desetak minuta dok ne postanu mekane.
- Dodajte grubo narezani češnjak i sjeckanu svježu rajčicu i nastavite dinstati sve namirnice dodatnih nekoliko minuta. Zalijte ih vinom i pustite kratko da se vino reducira (ispari). Dodajte pasiranu rajčicu i temeljac te po potrebi i želji sve začinite. Promiješajte i dovedite do vrenja.
- Kada umak zavrije vratite u njega komade junećeg rebra i potopite ih u umaku. Poklopite lonac poklopcem i stavite sve peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C. Juneća rebra pecite barem 2 sata, ali slobodno ih pecite i duže ako imate vremena. Što se meso duže termički obrađuje na ovaj način to će jelo biti ukusnije, a meso mekše.
- Pred kraj pečenja maknute poklopac i podignite meso na vrh kako bi se zapeklo i dobilo koricu. Nastavite ga peći dodatnih 30 minuta. Kada je meso gotovo i ako želite dodatno zgusnuti umak to možete učiniti s dodavanjem malo škrobnog brašna u umak.
- Za pire od cvjetače skuhajte cvjetaču u posoljenoj kipućoj vodi. Kuhanu cvjetaču ocijedite i dodajte u električnu sjeckalicu uz krem sir. Usitnjavajte krem sir i cvjetaču sve dok ne dobijete zadovoljavajuću konzistenciju pirea.
- Na tanjur stavite pire od cvjetače, a preko njega narezana juneća rebra prelivena umakom.