Na ljestvici popularnih kobasica, one imena Kranjska svakako se nalaze pri vrhu. Već tradicionalne na ovim prostorima, omiljeno su zimsko (ali i cjelogodišnje) jelo, a moguće ih je kombinirati na razne načine.
Mi smo ih odlučili spojiti s dubokim okusima heljdine kaše i povrćem iz pećnice te barem na jedan zimski dan uštedjeti na grijanju.
SASTOJCI
Za preljev:
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 °C. Lim za pečenje nauljite pa posložite kobasice te ih premažite uljem. Pecite ih deset minuta.
- Dok se kobasice peku, očistite povrće pa mrkve narežite na prutiće, koromač na tanje kriške, a svaku glavicu luka na šest debljih kriški. Povrće dodajte u lim s kobasicama, pokapajte ga uljem, posolite i popaprite pa vratite u pećnicu i pecite petnaest minuta.
- Za to vrijeme pripremite heljdinu kašu, tj. skuhajte je u povrtnom temeljcu (omjer tekućine i heljde provjerite na pakiranju). Na kraju kobasicama i povrću dodajte cherry rajčice te pecite još desetak minuta. Od senfa, meda, ulja i jabučnog ocat zamiješajte preljev.
- Kad je sve pečeno, izvadite kobasice iz lima, a povrću dodajte heljdu i dobro promiješajte. Začinite nasjeckanim svježim peršinom. Poslužite uz kobasice, a prilog pokapajte preljevom od senfa.