Ima nešto čarobno u kombinaciji slatkog batata i prženog hrskavog pršuta. Slanoća pršuta nevjerojatno dobro nadopunjuje nježni okus batata i stvara eksploziju okusa – pravi umami. Osim toga, krem juhama uvijek dobro dođe koja hrskava komponenta pa zašto to ne bi bilo nešto ukusno poput pršuta.
Kao i svaku krem juhu i ovu je jednostavno pripremiti, ali ipak vodite računa o nekoliko sitnica. Za pun i bogat okus, batat prvo ispecite. Za osnovu juhe prepržite luk, mrkvu i češnjak, a zatim dodajte pečeni batat i sve podlijevajte dobrim mesnim temeljcem. Ne zaboravite i na začine, slatki batat voli malo jače okuse pa mu dodajte ljutu dimljenu papriku ili čak čili papričicu ako volite ljuto. Na kraju kuhanja sve usitnite štapnim mikserom u baršunastu juhu i servirajte uz hrskavi pršut.
SASTOJCI
Priprema:
- Batate ogulite, narežite na kocke i posložite na lim za pečenje. Prelijte ih sa žlicom maslinovog ulja i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta ili dok potpuno ne omekšaju.
- Luk, mrkvu i češnjak nasjeckajte. U loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite mrkvu i luk. Dobro ih prepržite dok potpuno ne omekšaju, a ako je potrebno podlijte ih s malo vode. Tada dodajte češnjak i nastavite pržiti još 2 minute, samo da češnjak zamiriši. Zatim umiješajte pečeni batat, začinite sve dimljenom paprikom, solju i paprom pa prelijte temeljcem. Kuhajte dok juha ne proključa, zatim smanjite vatru i kuhajte još desetak minuta.
- Dok se juha kuha na velikoj tavi prepržite kriške pršuta bez dodavanja masnoća. Pršut pržite po nekoliko minuta sa svake strane dok mu se ne iscijedi masnoća, a on ne postane hrskav poput čipsa. Tada ga izvadite iz tave, ocijedite na ubrusu i narežite na manje komade.
- Kuhanu juhu maknite s vatre i štapnim je mikserom usitnite u gustu krem juhu. Provjerite okuse i ako je potrebno dodajte još soli i papra, ali vodite računa da je i hrskavi pršut dosta slan. Razdijelite juhu u zdjelice, na svaku stavite komadiće pršuta, posipajte sve sjeckanim peršinom i odmah poslužite.