×
×
Krem juha od batata s hrskavim pršutom
Recepti

Krem juha od batata s hrskavim pršutom

Krem juha od batata s pršutom prava je mala eksplozija ukusa jednostavna za pripremu.

Ima nešto čarobno u kombinaciji slatkog batata i prženog hrskavog pršuta. Slanoća pršuta nevjerojatno dobro nadopunjuje nježni okus batata i stvara eksploziju okusa – pravi umami. Osim toga, krem juhama uvijek dobro dođe koja hrskava komponenta pa zašto to ne bi bilo nešto ukusno poput pršuta. 

Kao i svaku krem juhu i ovu je jednostavno pripremiti, ali ipak vodite računa o nekoliko sitnica. Za pun i bogat okus, batat prvo ispecite. Za osnovu juhe prepržite luk, mrkvu i češnjak, a zatim dodajte pečeni batat i sve podlijevajte dobrim mesnim temeljcem. Ne zaboravite i na začine, slatki batat voli malo jače okuse pa mu dodajte ljutu dimljenu papriku ili čak čili papričicu ako volite ljuto. Na kraju kuhanja sve usitnite štapnim mikserom u baršunastu juhu i servirajte uz hrskavi pršut.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
40 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Dalmatinski pršut

Priprema:

  1. Batate ogulite, narežite na kocke i posložite na lim za pečenje. Prelijte ih sa žlicom maslinovog ulja i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta ili dok potpuno ne omekšaju.
  2. Luk, mrkvu i češnjak nasjeckajte. U loncu zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite mrkvu i luk. Dobro ih prepržite dok potpuno ne omekšaju, a ako je potrebno podlijte ih s malo vode. Tada dodajte češnjak i nastavite pržiti još 2 minute, samo da češnjak zamiriši. Zatim umiješajte pečeni batat, začinite sve dimljenom paprikom, solju i paprom pa prelijte temeljcem. Kuhajte dok juha ne proključa, zatim smanjite vatru i kuhajte još desetak minuta.
  3. Dok se juha kuha na velikoj tavi prepržite kriške pršuta bez dodavanja masnoća. Pršut pržite po nekoliko minuta sa svake strane dok mu se ne iscijedi masnoća, a on ne postane hrskav poput čipsa. Tada ga izvadite iz tave, ocijedite na ubrusu i narežite na manje komade.
  4. Kuhanu juhu maknite s vatre i štapnim je mikserom usitnite u gustu krem juhu. Provjerite okuse i ako je potrebno dodajte još soli i papra, ali vodite računa da je i hrskavi pršut dosta slan. Razdijelite juhu u zdjelice, na svaku stavite komadiće pršuta, posipajte sve sjeckanim peršinom i odmah poslužite.